spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ARHIVSKI DOKUMENT: Tuđman pisao Izetbegoviću: Zašto je ubijen Ante Vlaić!?- Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu doživio je kalvariju bez presedana u povijesti humanitarnih akcija

- Oglasi -

U kontekstu nadolazeće obljetnice dolaska konvoja Bijeli put u Novu Bilu važno je kazati kako je “Konvoj Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ predstavljao inicijativu kojom su vlasti RH i kasnije njegovi sudionici željeli skrenuti pažnju međunarodne javnosti u kakvim uvjetima se našla hrvatska manjina u potpunom vojnom okruženju snaga bosanskih muslimana. Sam konvoj ali i ta humanitarna situacija svjedoči nešto posve drugačije odnose i prilike koje su vladale u Središnjoj Bosni  između muslimanskog i hrvatskog naroda u periodu od 1992.-1994. godine u odnosu na logiku Haškog suda ali i domaćih sudova koji su svojim presudama krivotvorili ratnu povijest u Središnjoj Bosni.

Sporni vremenski okvir od 1992.-1994. na poseban način je zanimljiv iz razloga što je Republika Hrvatska na čelu s predsjednikom Tuđmanom zajedno s Hrvatima u BiH optužena i osuđena za udruženi zločinački poduhvat prema Bošnjacima s elementima međunarodnog sukoba, odnosno agresije na državu BiH.

I ovaj dokument, koji danas objavljujemo datira od 23.12.1993. godine, dakle godine “UZP-a”. Protestno pismo predsjednika Tuđmana upućeno predsjedniku Izetbegoviću kao reakcija na zbivanja koja se vežu za humanitarni konvoj “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“.  Široj javnosti, a posebno hrvatskoj javnosti u Središnjoj Bosni svaka priča o humanitarnom konvoju za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu budi posebne emocije. Splet dobrih i loših sjećanja o tome što je taj konvoj značio za opkoljenu Lašvansku dolinu gdje su Hrvati u potpunoj izolaciji i blokadi proveli 248 dana.

            Predsjednik Tuđman u svom pismu upućenom predsjedniku Izetbegoviću, postavlja pitanja, koje i mi danas možemo postaviti, a ključno pitanje, osporavajući logiku Haškog tribunala jeste jesu li Hrvati koji su u izolaciji i potpunoj blokadi 248 dana, nasuprot mnogostruko brojnijem protivniku, mogu biti sposobni učiniti udruženi zločinački poduhvat nad Muslimanima, te je li narod kojemu se šalje humanitarni konvoj može biti u stanju napraviti agresiju?

            Očito da ono što je bilo nemoguće postalo je moguće po logici haškog tribunala.

            Predsjednik Tuđman u svojoj reakciji konstatira određene činjenice koje se osporavaju i danas te upućuje predsjednika Izetbegovića na suradnju koju je potpisao i koju bi trebali imati.

            Arhivske dokumente donosimo u nastavku teksta, a radi boljeg razumijevanja konteksta, a posebice vremenskog okvira koji se odnosi na godinu “UZP-a” (1993.) po logici haškog Tribunala ovdje ćemo naglasiti samo nekoliko važnih konstatacija iz pisma predsjednika. Tumačeći poslane poruke kao i “narav jezika“ i odnosa Tuđmana prema Izetbegoviću koji nije imperativan i ucjenjivački, kao niti neprijateljski ni huškački već opetovani poziv na uspostavljanje suradnje i prijateljstva na bazi potpisanih sporazuma.

            …ne samo o okončanju rata i uspostavi mira u BiH nego i o budućoj suradnji i prijateljstvu hrvatskog i muslimanskog naroda, kao i njihovih državnih zajednica… – dakle Tuđman zagovara partnerstvo (prijateljstvo) naroda i država, dakle Tuđman ne dovodi u pitanje državnost BiH, a prema logici tužiteljstva Tuđman je zagovarao nestanak muslimana i države BiH.

            … dobro su vam poznati ciljevi akcije “Bijeli put“, a poznata vam je i činjenica da je sličan konvoj u organizaciji Veleposlanstva RBiH u Zagrebu, stigao u Maglaj bez i jednog incidenta…-dakle Aliji su poznati ciljevi humanitarne akcije, čija namjera je probiti blokadu i izolaciju njegove vojske, u Zagrebu glavnom gradu države koja je počinila UZP, Veleposlanstvo RBiH, tada je Bisera Turković bila veleposlanik BiH, organizira humanitarni konvoj za Maglaj, za Muslimane.            

… za put od 100tinjak kilometara trebalo je je više od 10 dana, sudionici konvoja 50 sati su ostali na otvorenom polju na bosanskoj zimi bez valjana razloga…liječnicima nije dopušteno da ranjenicima u Novoj Biloj pomognu…pucalo se po običnim vozačima, liječnicima, svećenicima, časnim sestrama i novinarima.

…želio bih čuti objašnjenje zašto je otvorena vatra na prazne kamione pri povratku

…zašto je ubijen vozač Ante Vlaić i nekoliko osoba ranjeno

…zašto je oteto 30 praznih kamiona i zašto su korišteni u vojnim operacijama protiv HVO-a…sve se to događalo dok su vođeni pregovori o miru i budućnosti i Vašeg i mog naroda.

…počela je jedna od dosad najžešćih ofanziva muslimanskih postrojbi na preostala hrvatska područja u središnjoj Bosni..

…uhvaćena je poruka dozapovjednika 3. korpusa ABiH Džeme Merdana…uništiti svu živu silu, uključivši žene, djecu i starce na prostoru …u tu svrhu upotrijebiti sva raspoloživa sredstva…u slavu uzvišenog All*aha dž.s…samo nekoliko sati prije stupanja na snagu primirja u BiH…

…postupci vaših vlasti i zločinačke akcije vojnih postrojbi uključujući i brojne strane plaćenike  suprotni su našim uzajamnim dogovorima i sporazumima …a položaj muslimanskih izbjeglica u RH uvelike ovise od raspoloženja naše vlasti ali i hrvatske javnosti

…ovim postupcima raspirujete neraspoloženje prema politici muslimanskog vodstva i produbili ste nerazumijevanje za dubinu tragedije BiH…oni su suprotni stvaranju prijateljstva između muslimanskog i hrvatskog naroda

…pozivam vas da vojnim postrojbama naredite trenutni prekid vatre i napadačkih djelovanja kao korak da se pregovori nastave u dobroj vjeri…

Stjepan Alilović

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE