spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

SUŠTINA PROBLEMA BOSNE I HERCEGOVINE: Bilo je pitanje vremena kada će Bošnjaci tražiti reviziju Daytona – unitarizam i separatizam su politike koje hrane jedna drugu

spot_img
Video AD

U intervjuu za Hayat TV Jahja Muhasilović docent na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu, stručnjak za geopolitički i vanjskopolitički analitičar govorio je o odnosu međunarodne zajednice prema BiH.

“Istiće kako je Schmidt zapravo emisar politike međunarodne zajednice koja se shvatila kako je po popisu stanovništva Bošnjaka više od 50% te da bi moglo doći uskoro vrijeme da traže reviziju Daytonskog sporazuma. Bošnjaka kojih ima više od 50 % moraju dijeliti vlast s onim kojih ima 15 %. Izmjene izbornog zakona koje je napravio Schmidt u velikoj mjeri su slomile poziciju Bošnjaka i oslabile ju. Da su se Bošnjaci usprotivili izašli u dovoljnoj mjeri na proteste nema tog Schmidta koji bi to smio učiniti. On otvoreni laže Bošnjake i njegove posjete reisu i džematima su u svrhu tog zavaravanja. Otvoreno govorim ovdje kako je Schmidt došao s namjerom da zavede aparthejd nad Bošnjacima.”

Oglasi #1

Očito je profesor Muhasilović izdanak one politike koja ne može i ne želi razumjeti narav ukupnih odnosa u BiH. Jasno je kako ovdje postoje one politike koje bi željele dovesti promjene u smislu uspostave države i društva po mjeri jednog naroda. Bošnjački politički prvaci u agresivnoj želji za dominacijom zaboravljaju kako je ustav BiH ovu državu definirao kao državu tri konstitutivna i ravnopravna naroda. Svaka revizija ili promjena ustavom definiranih odnosa mora proizaći kao dogovor predstavnika tri konstitutivna naroda. Namjere o “reviziji Daytona jer je Bošnjaka više od 50%” o kojima govori ni po ćemu se ne razlikuje od drugih politika koje na, suprotan način artikuliraju svoje politike. Separatizam ali i unitarizacija BiH dva suprotna pola iste politike. BiH može uspjeti kao država samo u onoj mjeri koliko narodi koji ovdje žive budu imali spremnosti zajednički je izgrađivati u skladu s temeljnim ustavnim odrednicama. Separatističke i unitarističke politike su maksimalistički zahtjevi politika koje hrane jedna drugu.

Oglas Dno #1

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.