viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.09.23 @ 19:52
OGLAS

Na jučerašnjoj svečanosti u Vitezu, kojoj su nazočili i vodeći ljudi hrvatske politike u BiH te udruga proisteklih iz Domovinskog rata posebno zapaženo obraćanje imao je, kao i obično, prvi zapovjednik Viteške brigade HVO-a Mario Čerkez, koji si je s pravom uzeo potrebno vrijeme za obraćanje te naglasio značaj i okolnosti koje su dovele do utemeljenja Viteške brigade HVO-a u Vitezu.

Posebno je naglasio kako je u svega nekoliko dana bilo potrebno ustrojiti sve stožere i podstožerne oblike organiziranja te kako vodstvo brigade i hrvatskoga naroda nije željelo rat i da je on u središnjoj Bosni u potpunosti nametnut. „Podsjećam kako se već i prije 16. travnja 1993. godine događaju sukobi, prije svega u Novom Travniku i Zenici. Naime, 13. travnja u Novom Travniku uhićena su četiri hrvatska časnika, 15. travnja ubijena su četiri pratitelja zapovjednika zeničkog HVO-a Živka Totića, koji je uhićen“, kazao je na svečanoj akademiji Čerkez.

OGLAS

Isto tako, pojasnio je okolnosti od 14. travnja 1993. godine kada je pokušan atentat na zapovjednika PPN Vitezovi Darku Kraljevića kao i sve detalje vezane za zauzimanje vojarne na Slimenima kod Travnike gdje viteški HVO gubi prvi pripadnike, Josipa Kureviju i Iliju Petrovića. Posebno je apostrofirao ulogu svih zapovjednika i bojovnika u tim, prvim operacijama koje su imale velike posljedice u daljnji tijek ratnih zbivanja u srednjoj Bosni. Nije izostavio uputiti osobite riječi zahvale svim roditeljima i članovima obitelji pripadnika Viteške brigade koji su imali razumijevanje za te nesretne okolnosti u kojima su se našli.

OGLAS

Kada govorimo o Ahmićima, gdje se nesumnjivo dogodio težak zločin, važno je reći kako Viteška brigade s time nema ništa, a što je potvrdio i Haški sud u svojim presudama. Citiram presudu: „Žalbeno vijeće nalazi da je razumni prosuditelj činjenica mogao doći do zaključka da dokazi ne potvrđuju da su vojnici Viteške brigade pod Čerkezovim zapovjedništvom sudjelovali u izvršenju krivičnih djela u Ahmićima 16. travnja 1993“. S time u vezi moramo još jednom konstatirati kako je uloga viteške brigade u Domovinskom ratu itekako časna i na ponos svih nas jer smo imali jedan cilj, a to je obraniti naše obitelji i domove te izboriti se za slobodu i opstojnost u Vitezu, središnjoj Bosni i cjelokupnom prostoru BiH“, zaključio je, između ostalog Čerkez, uz posebnu čestitku svim pripadnicima brigade na ovoj važnoj obljetnici, prenosi Viteški.ba.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM