spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

OBJAVLJUJEMO: Službeno se očitovala federalna inspekcija o ‘incidentu’ na Lašvi

- Oglasi -

U subotu 21. siječnja Udruga sportskih ribolovaca Vitez izvijestila je o “izvršenom totalnom ekocidu kompletne rijeke Lašve nizvodno od MHE Vitez1 nekontroliranim ispuštanjem ogromnih količina toksičnog mulja iz akumulacije”. Kako je kasnije javljeno Vitežani su alarmirali federalnu i županijsku inspekciju, a kako već danima niti od jedne razine vlasti, političara, dužnosnika niti inspektora nema službene, vidljive rekacije ili stava i akcije viteški.ba kontaktirao je Federalnu upravu za inspekcijske poslove. Čitateljima je odgovor dao Mirsad Smailagić, glavni federalni vodni inspektor.

Glavni federalni vodni inspektor je dana 25.1.2023. godine putem e-maila zaprimio obavijest Udruženja sportskih ribolovaca Vitez o incidentu na rijeci Lašvi koji se dogodio 21.1.2023. godine. U odgovoru na prijavu, glavni federalni vodni inspektor je istog dana, također e-mailom, obavijestio Udruženje da je MHE Vitez 1 hidrocentrala koja ima snagu ispod 5 MW, te je, shodno tome, u nadležnosti županijske vodne inspekcije Srednjobosanske županije, kao i vodotok rijeke Lašve koji je vodotok II. kategorije. Imajući u vidu navedeno, Federalna vodna inspekcija nema zakonsku nadležnosti postupati po ovom predmetu. Naime, u skladu sa Zakonom o vodama (“Sl. novine FBiH”, br. 70/2006), Federalna vodna inspekcija je nadležna za vršenje inspekcijskog nadzora za vode I. kategorije. Za vode II. kategorije nadležni su županijski, gradski i općinski organi uprave. U konkretnom slučaju, osim Zakona o vodama (“Sl. novine FBiH”, br. 70/2006), primjenjuje se i Zakon o vodama ŽSB (”Sl. novine ŽSB”, broj: 11/09), kojima su propisane i kaznene odredbe”, navodi Smailagić.

Dalje je naveo kako su kazne propisane u članku 204. Zakona o vodama (“Sl. novine FBiH”, br. 70/2006), a kreću se u iznosu od 5.000,00 KM do 50.000,00 KM za pravno, te u iznosu od 500,00 KM do 5.000,00 KM za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Glavni federalni vodni inspektor, odgovarajući na naše pitanje o sastavu mulja zaključio je da bi se utvrdio sastav mulja i uticaj na ekosistem, nužno je uzeti uzorke mulja i vode, te izvršiti laboratorijske analize. Portal viteški.ba obratio se i županijskoj inspekciji te ćemo javnost informirati o svim zbivanjima kada je u pitanju ova tema koja je itekako važna, kako za Vitez tako i za druge dijelove BiH.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.