viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Foto: Edyta Dufaj
Vrijeme objave: 19.05.24 @ 19:42
OGLAS

Raduje nas što smo u zadnje vrijeme imali više lijepih priča o uspjesima naših sugrađana, ma gdje u svijetu bili i ma čime se bavili, i da su ti prilozi rado čitani.

OGLAS

Stoga ćemo tu praksu i nastaviti. Ovom prilikom ćemo naše čitatelje podsjetiti na prof.dr.sci. Đurđicu Čilić. Mnogi od vas znaju da je docentica dr.sc. Đurđica Čilić, hrvatska književnica, prevoditeljica i polonistica, ugledna profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i da je objavila nekoliko autorskih knjiga. Književni dar Đurđica je pokazala već svojom prvom zbirkom poezije „Mapa srca“ (2000.), no široj javnosti postaje poznata je po svojim prozama „Fafarikul“ (2020.) i „Novi kraj“ (2022.).

Diplomirala je 1999. godine obranom diplomskog rada iz suvremene poljske književnosti i iste godine upisala poslijediplomski studij Znanost o književnosti. Od ožujka 2000. godine radi na Katedri za poljski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i izvodi kolegije iz poljske književnosti, prevođenja i teorije književnosti. U listopadu 2010. godine obranila je doktorski rad pod naslovom Oblikovanje autora u poeziji Czesława Miłosza i Tadeusza Różewicza. Autorica je znanstvene studije o poljskoj književnosti XXC stoljeća. Objavljuje stručne i znanstvene radove o poljskoj književnosti, književne recenzije te prevodi s poljskoga jezika. Sudjeluje na različitim stručnim i znanstvenim skupovima, svojim radovima zastupljena je u zbornicima, urednica Đurđica je već nekoliko godina gostujuća profesorica na Međunarodnim poljskim studijima Sveučilišta u Katowicama.

OGLAS

No, veliko priznanje za nju je svakako to što je izabrana za članicu žirija za Nagradu Wisława Syzmborska, najugledniju poljsku nagradu za poeziju koja se dodjeljuje već dvanaest godina zaredom. Žiri svake godine dodjeljuje dva priznanja: za najbolji prijevod zbirke sa stranog na poljski jezik i za najbolju zbirku objavljenu na poljskom jeziku.Kad je upisivala poljski jezik i književnost sigurni smo da ni njezini roditelji nisu vjerovali da se nešto ozbiljno može napraviti s tom diplomom, ali Đurđica je pokazala da kad voliš svoj posao i kad ga vrijedno radiš, uspjeh mora doći.

OGLAS

Čestitamo i želimo joj puno sreće u budućem životu i radu!

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM