spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
5.1 ° C
5.1 °
5.1 °
95 %
1.3kmh
100 %
Ned
5 °
Pon
7 °
Uto
6 °
Sri
5 °
Čet
6 °

Kako je moguće da istu mirovinu imaju oni s 35 i 10 godina staža? Na koji način se žaliti na visinu mirovine?

- Oglasi -
- Oglasi -

Postoje umirovljenici u Federaciji koji se nikada nisu pomirili sa načinom vrednovanja njihovog radnog vijeka zarađenog prije rata, kod preračuna dinara u konvertibilne marke, a prilikom njihovog odlaska u mirovinu. Smatraju da to nije dobro urađeno, te da su dobili manje mirovine nego što su zaradili i da te posljedice vuku do danas.

Naša sugovornica otišla je u mirovinu 1997. godine i smatra da je tadašnjim izračunom mirovine zakinuta.

- Oglasi -

– Otišla sam u mirovinu sa 35 godina staža i mislim 53 godine života, tadašnji Zakon o MIO-u mi je to omogućavao. Htjela sam osloboditi svoje radno mjesto za mlade, da i oni mogu zarađivati i jednog dana steći mirovinu. Međutim, kao da nisu znali preračunati prijeratne dinare u konvertibilne marke i mirovina mi je bila tada možda 100 KM. U tom šoku nikada se nisam ni sjetila žaliti.

- Oglasi -

Zbog svega moja mirovina je sada među onim najnižim 424 KM, a radila sam 35 godina. Kako mirovinu kao ja mogu imati i oni koji jedva imaju 10 godina staža ili oni koji su jedva ostvarili 20 godina staža? Kome da se žalim? – priča nam Sarajka H. D.

Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, kaže kako osobe imaju pravo da se žale u roku od 15 dana od trenutka prijema rješenja o umirovljenju.

– To je rok za podnošenje žalbe. Naravno, čovjek ima pravo podnijeti žalbu i nekoliko godina kasnije, ali to će biti neosnovano zbog roka. Što se tiče preračuna mirovina iz dinara u konvertibilne marke, nemam neki komentar jer nisam upućen. Rađen je po zakonu koji je vrijedio za sve u tom trenutku. Što se tiče žalbe na taj preračun sada, to je deplasirano jer se tu ne može ništa mijenjati – kazao nam je Kvesić.

Suljo Bekan, predsjednik Udruženja umirovljenika Goražde, podsjeća kako je velika nepravda načinjena umirovljenicima u FBiH koji su otišli u mirovinu do 1998. godine.

– Mirovine su im umanjene za nekih 40 posto i ta nepravda nikada nije ispravljena. A što se tiče preračuna iz dinara u konvertibilne marke, prema mom mišljenju, nema doktora ekonomskih znanosti koji će takvo rješenje protumačiti. To je toliko zakukuljeno, mnogi su zakinuti kod tog preračunavanja – govori Bekan.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.