Vitez
isprekidani oblaci
13 ° C
13 °
13 °
66 %
7.7kmh
75 %
Ned
12 °
Pon
10 °
Uto
8 °
Sri
7 °
Čet
6 °

Kristijan Suknjov: “Sinergijskim radom i doprinosom svih dijelova MZ Bila moguće je doći i do pravih rezultata”

Mjesna zajednica Bila jedna je od najvećih i najnaseljenijih mjesnih zajednica na teritoriju Općine Vitez i kao takva spada u red infrastrukturno i po potrebama najzahtjevnijih mjesnih zajednica. Prostorno obuhvaća naseljena mjesta Velikog i Malog Mošunja, Kolotina, Marosa, Bile uz glavnu magistralnu cestu i novog naselja u Grginom Polju s blizu 2000 stalno nastanjenih stanovnika. To je naseljeni prostor koji predstavlja značajnu zonu gdje se pruža glavna federalna magistralna cesta M-5 ali tu se nalazi i Hrvatska bolnica dr. fra Mato Nikolić kao i poznato svetište Kalvarija.

“Potrebe su uvijek veće od mogućnosti ali ipak u tri godine moga mandata na čelu ove mjesne zajednice mogu reći kako sam sretan ali ne i do kraja zadovoljan količinom obavljenog posla jer puno se uradilo, još uvijek se radi, ali ima još mnogo toga i za uraditi“, s ovom rečenicom svoj razgovor za naš portal započinje Kristijan Suknjov, predsjednik Mjesne zajednice Bila.

Strateški projekt MZ Bila je rekonstrukcija mosta i ceste s ulazom u Mošunj

Kao strateški najvažniji projekt ove mjesne zajednice navodim rekonstrukciju mosta s dijelom te putne dionice i ulaza u Mošunj.  Sve prethodno vrijeme utrošeno je na rješavanje administrativnih pitanja pripreme projektne dokumentacije i na naše zajedničko zadovoljstvo mogu reći da je JP Ceste F BiH odobrilo sredstva i da ovih dana možemo očekivati početak radova. Radi se o tehnički vrlo zahtjevnom projektu čije će izvođenje trajati izvjestan period, a napose jer se radi o vrlo frekventnom putnom pravcu. Zamolio bih sve sudionike u prometu za strpljenje i razumijevanje. Ovo je važan projekt koji je svakako potrebno riješiti prije velikih radova na brzoj cesti Lašva – Nević Polje, a kako se preklapaju nadležnosti Općine Vitez i JP Ceste F BiH na magistralnoj cesti odnosno “skretanju za Mošunj“, potrebno je realizaciju projekta obaviti u međusobnoj koordinaciji pa će aktivnosti na skretanju i rekonstrukciji mosta i ceste ići sinkronizirano, ističe Suknjov.

Mnogo posla i značajni projekata urađeno je i uradit će se u Mošunju

Na početku mandata predsjednika MZ započeta je rekonstrukcija puta kroz selo Mošunj prema kamenolomu Kalvarija, koje se obavljalo u nekoliko faza, najprije je urađen središnji dio puta, koji je bio i najkritičniji na što je potrošeno cca 55.000,00 KM, a naknadno su rekonstruirani i ostali dijelovi puta da bismo rekonstrukcijom ulaza s magistralne ceste u samo selo u potpunosti zaokružili cjelokupnu investiciju i otklonili prilično veliki problem kada su u pitanju potrebe ovog naseljenog mjesta.

Naredni tjedan očekujemo početak radova na rekonstrukciji putne dionice od ulaza u “Svetište Kalvarija“ pa do skretanja prema Klancu u dužini od 450 metara, što je također vrlo značajan projekt jer se radi o dotrajaloj putnoj dionici, čija se vrijednost radova kreće u iznosu od oko 50.000,00 KM. Prethodno je asfaltirana putna dionica u zaseoku Jakići prema kamenolomu Jakić u dužini od stotinjak metara,  a naredne godine imamo čvrsta obećanja da će uz ovaj put biti riješeno i pitanje odvodnje oborinskih voda.

Posebno sam ponosan na obnovu i rekonstrukciju nogometnog terena na popularnom “Robertovu“, gdje je inicijativu najprije pokrenula MZ-a ulaganjem u dječje igralište, postavljanjem dječje igraonice u što smo uložili 3.500,00 KM, da bi se kasnije angažirali i sami mještani te u potpunosti obnovili teren s popratnom infrastrukturom. Uistinu vrijedan projekt i ovim putem se zahvaljujem svima koji su dali svoj obol i osobni doprinos.

Obnovljeno je i Plandovo , uređene su i prostorije Hrvatskog doma, te je uređeno i samo igralište. 

Kada je u pitanju rasvjeta, urađena je, predana i u potpunosti završena dokumentacija, a u konačnici i puštena u funkciju rasvjeta u Mošunjčiću, a u fazi pripreme i realizacije projekta je i rasvjeta u Velikom Mošunju za što je izdvojeno 4.000,00 KM.

Projekt o kojemu se dugo pričalo, a također je dobio svoj epilog, je izgradnja mrtvačnice na Kraljevici, a u fazi pripreme projekta je  uređenje vanjskog dijela fasade na mrtvačnici.

Također je bilo i mnoštvo manjih projekata, koje nema smisla posebno isticati ali vrijedi ih spomenuti, kao što su sanacija udarnih rupa na cesti, nasipanje nekih dionica puteva kroz selo, te pomoć u rješavanju određenih pojedinačnih zahtjeva.

Rasvjeta u Biloj, hladnjak u Marosima, asfaltiranje puta – jedinstvo Mjesne zajednice

Prema Osnovnoj školi “Bila“ s kojom imamo iznimno dobru suradnju su sanirane udarne rupe na glavnom putu, u planu je asfaltiranje dijela puta od Plave Lagune prema unutrašnjosti  zaseoka, dok je u Biloj kao dijelu mjesne zajednice u pripremi rekonstrukcija i obnova te proširenje rasvjetne mreže. U Marosima je uređen i obnovljen stadion kao i odbojkaško igralište te na inicijativu mještana tog zaseoka podignut je hladnjak, odnosno prostor za druženje na što je utrošeno oko 3.000,00 KM. Ono što mi je posebno drago da kao predsjednik MZ mogu istaknuti, odnosi se na činjenicu da niti jedan dio ove velike MZ nije zapostavljen, što imamo jedinstven pristup prema svima i u punom smislu funkcioniramo kao cjelina bez obzira radi li se o Mošunju ili Griginom Polju, a tu praksu ćemo nastaviti raditi i u buduće.

Solidarnim pristupom građana gradimo dom za potrebe MZ – čak 144 sumještanina odazvala su se inicijativi

Grgino Polje kao novo naselje administrativno također pripada mjesnoj zajednici Bila. Naselje s 250 kuća i blizu 600 stanovnika daje posebnu dimenziju ovoj mjesnoj zajednici. Kako se radi o novom naselju onda je sasvim jasno da se radi o mjestu u kojemu su brojne komunalne i infrastrukturne potrebe ali zajedništvom i izraženim solidarnim pristupom mještana, sve se stigne i započeti i uraditi baš kako je to nedavno demonstrirano prigodom početka izgradnje doma mjesne zajednice gdje su čak 144 sumještanina svojim osobnim prilozima podržala ovu inicijativu. To je vrijedan projekat za sve nas osobito jer ćemo imati na raspolaganju zajedničke prostorije  za sve potrebe sumještana. Projekt je podržala i Općina Vitez s iznosom oko 4.000,00 KM, a očekujemo i potporu iz Županije za pokrivanje i dovršetak radova. Lijeva strana naselja u potpunosti je završila projekt postavljanja rasvjetne mreže.  Izgrađeno je igralište, te su nastavljeni projekti asfaltiranja putne infrastrukture u naselju uz sudjelovanje mještana.

Ono što bi svakako prioritetno trebalo riješiti u narednom periodu prije svega odnosi se na autobusno stajalište kao natkriveni prostor s obzirom na jako veliki broj djece u naselju, što za sobom povlači i pitanje pješačke staze te usporivača na regionalnoj cesti prema Zabilju i mjesnoj crkvi jer radi se o prometnom pravcu gdje se razvijaju velike brzine, a ipak se radi o iznimno naseljenom mjestu i velikom broju pješaka uz cestu.  Veliki problem je i nepostojanje ili zastarjela i nefunkcionalna kanalizacijska mreža za odvod fekalnih voda u svim dijelovima MZ Bila, a na poseban način se ističe problem oborinskih voda u novom naselju gdje se voda faktički s prostora cijeloga polja i okolice slije te sustavom kanala dođe u novo naselje, osobito kada su veće padaline, kao i u Mošunju, što smo imali priliku vidjeti prije nekoliko dana. Međutim, veseli činjenica što su ti problemi u Mošunju ipak rješivi tako da se postave veći propusti za prihvat oborinskih voda uz izgradnju odvoda, što ne bi trebalo biti prevelika investicija. Nadam se da ćemo to uspjeti riješiti u kraćem periodu, dok u novom naselju ne postoji nikakav sustav za odvodnju oborinskih voda pa smo tu na početku pripreme projektne dokumentacije. Posebno važan projekt u naselju bilo bi i spajanje Grginog Polja i Marosa, posebno što se ne radi o financijski prezahtjevnom  projektu i velikoj dionici, a itekakvu korist bi imala oba naselja jer je škola u blizini, ali put bi mogao poslužiti i kao alternativni pravac kada se glavna prometnica ne može koristiti.

Na kraju našega razgovora Suknjov ističe kako je zadovoljan postignutim rezultatima kao i suradnjom s Općinom Vitez te drugim institucijama. Govori da je ta suradnja je korektna, ona uvijek može biti bolja, ali ne može iznijeti posebne primjedbe  da je kao MZ uskraćen ili zanemaren za bilo što. Velika potpora u radu MZ je i Biciklistički klub Stara Bila koji su se svaki put odazvali i bili nositelji određenih projektnih aktivnosti u radu Mjesne zajednice.

NAJNOVIJE OBJAVE

Bojan Štrbac: Rukometna akademija Vitez postavila kvalitetne temelje za razvoj rukometa u Središnjoj Bosni

Rukometna akademija Vitez točno na današnji dan, 1. prosinca slavi svoju obljetnicu, tri godine postojanja, uspješnog rada i dobrih rezultata. U ove tri godine...

Donosimo slatku priču Dragane iz Viteza, majstora za vrhunske slastice

Svaki posao, koji se radi s ljubavlju, ima rezultate.Tako je i Dragana Garić, umjetnica i veliki majstor iz Viteza za torte i kolače, još...

Lejla Kraljević: Viteško srce ugroženim sugrađanima gradi kuće, kupuje ogrjev, dijeli hranu i odjeću

Humanitarna udruga Viteško srce iz Viteza pomaže kontinuirano već četiri godine ljudima i djeci u potrebi na teritoriji Županije Središnja Bosna. Besplatni sendviči - Osobama koje...

Stjepan Alilović: Teme koje zanimaju mlade biti će u fokusu samo ako ih mladi nametnu

Predsjednik Udruge Volim Vitez je magistar prava po zvanju s više od šest godina radnog iskustva u struci te nekoliko godina predanog javnog rada...
- Advertisment -
error: Sadržaj je zaštićen.