spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
6.1 ° C
6.1 °
6.1 °
97 %
0.7kmh
100 %
Pet
6 °
Sub
11 °
Ned
10 °
Pon
13 °
Uto
13 °

Nevjerojatna priča braće Ramljak: 40 godina novog života sa darovanim bubregom

- Oglasi -
- Oglasi -


Ovo je uistinu posebna i zanimljiva, prije svega humana, topla ljudska priča, priča braće Ramljak koja traje gotovo 4 desetljeća.
Kada je stariji brat Ivo, polovinom osamdesetih, u svojoj 32. godini života, obolio od teške kronične bubrežne bolesti, jedan od načina rješavanja njegovog zdravstvenog problema bila je i transplantacija bubrega. U to vrijeme transplantacije nisu bile baš tako česte, no na sreću Ivo je to ipak uspio doživjeti i preživjeti.
U trenucima kada su saznali za bolest, Ivina obitelj je bila zatečena i tužna. Teški su to bili dani za obitelj Ramljak, ali su znali da postoji rješenje. To im je tada davalo kakvu-takvu nadu da će neko iz obitelji biti podoban i zdrav da bude donor bubrega oboljelom Ivi, kako bi ga spasio teškog liječenja dijalizom i kako bi mu produžio život.
Nakon rutinskih kontrola članova obitelji, ispostavilo se da će donor biti njegov mlađi brat Miroslav koji je tada imao nepunih 27 godina, kao najpodobniji i najzdraviji, a čije se tkivo nakon tipizacije gotovo idealno podudarilo sa Ivinim.
Transplantacija je urađena 10.ožujka davne 1987. godine u KBC Zagreb, a braća Ramljak i nakon gotovo 4 desetljeća i dalje žive svoje sasvim normalne obiteljske živote. I jedan i drugi su članovi Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika ŽSB.

Poenta i poruka priče jeste, budi darivatelj, budi donor, spasi nekoga u obitelji ako je bubrežni ili jetreni bolesnik, daruj dio sebe. Osoba koja je zdrava i koja je donor, ne gubi ništa a osoba koja dobije organ, bubreg ili dio jetre dobiva sve, ozdravljenje, novi život i životnu radost.

Ramljaci su svima nama primjer dobrote, bratske i ljudske ljubavi, brata prema bratu i čovjeka prema čovjeku. Zato budi donor –daruj nadu.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.