viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 07.02.24 @ 22:49

Kako i do sada nastavljamo pratiti uspod Nenada Rajića na vrh Aconcague, a donosimo nove dnevničke zapise:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aklimatizacija do kampa Nido de Condores (Gnijezdo kondora), noćenje u šatorima i povratak u bazni kamp. Da bi uspješno odradili aklimatizaciju koja je ključna za uspješan uspon na najviši vrh Aconcague, moramo se popeti do kampa Nido de Kóndores koji se nalazi na visini od 5560 mnv, noćiti u šatorima, te se potom vratiti na oporavak u bazni kamp.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam uspon je trajao 7,5 sati, uz svladavanje visinske razlike od 1260 m. Pri tome smo prešli malih 4 km, što pokazuje strminu uspona. Po dolasku u kamp morali smo postaviti šatore, raspremiti opremu, donijeti vodu s obližnjeg ledenjačkog jezera, prokuhati je i pripremiti večeru. Na žalost voda je bila bogata sumporom, pa smo osjetili raznorazne tegobe. Za mene je noć protekla bez sna, jer se teško spava kada tek dođete na ovu visinu, najviše zbog nedostatka kisika.

Sutra smo se spustili u bazni kamp po teškom terenu, po siparima i kamenju. Poslije dana odmora koji slijedi, u potpunosti smo završili proces aklimatizacije, te se može pristupiti usponu na vrh koji traje tri dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada vremenska prognoza nije dobra, jer je na vrhu jak vjetar preko 100 km/h”, stoji u dnevniku u koji smo imali uvid.

Oglasi
LM