viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 15.12.23 @ 12:04

U četvrtak, 14. prosinca 2023. godine u Vitezu je predstavljen drugi broj časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja Lašva, koji i ovoga puta izlazi u nakladi ogranka Matice hrvatske u Vitezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o, već sada, prepoznatljivom projektu ovog ogranka koji se u kratkom vremenu s nekoliko zanimljivo projekata predstavio javnosti i pridobio simpatije Vitežana. U ovom broju Lašve, kao i ranije, dominiraju zavičajne teme koje su u svojim radovima obradili brojni autori iz Središnje Bosne. Također, Lašvu čini i nekoliko nagrađenih poetskih i proznih tekstova, ulomaka iz romana te kolumni i sjećanja na zaslužne pojedince iz ovoga lašvanskog kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O samom sadržaju više je govorio Jakov Križanović, jedan od urednika Lašve, koji je posebno apostrofirao ulogu Zvonimira Čilića te njegova teksta koji ovoj Lašvi, kako je kazao daje osobitu težinu i snagu. Istaknuo je i sjećanja na Josipu Bralu, čiji su lik i djelo također središnji dio ovoga broj Lašva.

Kada je u pitanju sam rad ogranka detalje je iznio predsjednik Željko Kocaj. “U kratko vrijeme napravilo smo nekoliko aktivnosti po kojima smo prepoznati. Uz drugi broj Lašve istaknuo bih našu Školu slikarstva, Reviju dokumentarnog filma kao i izložbe i pjesničke večeri koje smo organizirali, a uskoro mogu najaviti i prvu knjigu u nakladi ogranka”, kazao je Kocaj okupljenima te večer zaključio zahvalom na dolasku i prigodnom blagdanskom čestitkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za lijep glazbeni ugođaj sinoć je u Vitezu ponovno zaslužan bio Ivo Jandrić. Ulomke iz Lašve pročitao je umirovljeni profesor hrvatskog jezika i književnosti Vatroslav Matić.

Oglasi
LM