viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 04.01.24 @ 08:11

U prosincu 2023. godine, Travničanka Randa Natraš obranila je doktorsku disertaciju na Tehničkom sveučilištu u München pod nazivom „Strojno učenje za modeliranje i predviđanje vertikalnog ukupnog sadržaja elektrona u jonosferi, uključujući utjecaje svemirskog vremena i kvantificiranje nesigurnosti“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ovo Randa Natraš je dio svog doktorskog istraživanja provela na Kraljevskoj opservatoriji Belgije u Briselu i Politehničkom sveučilištu Katalonije u Barceloni. Njen doktorski rad predstavlja razvoj novih modela gornjeg sloja Zemljine atmosfere (jonosfere) za predviđanje i korekciju utjecaja svemirskog vremena na propagaciju navigacionih signala. Svemirsko vrijeme predstavlja dinamične promjene u međuplanetarnom i međuzvjezdanom prostoru uzrokovane sunčevom aktivnošću, kao što su sunčeve baklje i koronalni izbačaji masa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

One mogu oštetiti satelite i električne mreže, poremetiti satelitsku komunikaciju, navigacione sisteme i mobilne telefonske mreže, te uzrokovati nestanak struje i internetske veze. Svemirsko vrijeme je prepoznato kao ozbiljna prijetnja i prirodna opasnost za naš moderan način života ovisan o tehnologiji. Randa Natraš je razvila modele predviđanja svemirskog vremena koristeći inovativne metode
umjetne inteligencije primjenjene na velikoj količini podataka sa satelita koji posmatraju Sunce i
procese između Sunca i Zemlje, mjerenja Zemljine magnetne aktivnosti, te podataka Globalnih
navigacionih satelitskih sistema (GNSS).

Pored toga, po prvi put je razvijen model sa određivanjem pouzdanosti prognoze utjecaja svemirskog vremena na Zemljinu jonosferu uzimajući u obzir nesigurnosti u parametarima i podacima modela. Visoku kvalitetu disertacije potvrđuju i 3 originalna rada iz doktorskog istraživanja objavljena u vrhunskim međunarodnim naučnim časopisima obuhvaćenim bazom Web of Science i svrstanih u kvartale najviših faktora odjeka Q1 i Q2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Randa Natraš je Osnovnu školu i Mješovitu srednju školu – Gimnaziju završila je u Travniku kao učenik
generacije. Godine 2010. upisala se na Građevinski fakultet u Sarajevu, Odsjek za geodeziju i 2016.
stekla zvanje Magistar geodezije – Diplomirani inženjer geodezije.

Istraživanje svog magistarskog rada predstavila je na najvećoj međunarodnoj geodetskoj konferenciji, koja je održana 2017. godine u Japanu, za što je dobila nagradu Young Scientists Travel Award od Međunarodne asocijacije za geodeziju (IAG). Dobitnica je Povelje Univerziteta u Sarajevu za najboljeg studenta prvog i drugog ciklusa studija.

Od kolovoza do rujna 2015. bila je na istraživačkoj praksi na Univerzitetu u Oslu. Kao gostujući istraživač na Tehničkom sveučilištu u Beču od studenog 2017. do lipnja 2018. razvila je prvi regionalni model jonosfere za područje Bosne i Hercegovine za precizne korekcije utjecaja jonosfere na GNSS signale, a samim tim i na točnost pozicioniranja i navigacije. Za istraživanje u Austriji dobila je istraživački grant Ernst Mach Worldwide, Austrijske agencije za međunarodnu suradnju u obrazovanju i istraživanju OeAD.

U 2019. na proširila je model jonosfere na područje Zapadnog Balkana. U listopadu 2019. započela je doktorski studij sa istraživačkim grantom od Njemačke služba za akademsku razmjenu DAAD. U lipnju 2022. godine, Randa Natraš je dobila nagradu za mlade znanstvenike Međunarodne unije URSI za inovativni doprinos i otkrića u multidisciplinarnom istraživanju u području jonosfere i propagacije navigacijskih signala. Bila je pozvana predavačica na 1. radionici o nauci o podacima za GNSS daljinska istraživanja u Njemačkom geoistraživačkom centru u Potsdamu u 2022.

Od 2020. do 2023. godine, Randa Natraš je organizirala i moderirala sesiju „Znanost o podacima i strojno učenje u geodeziji“ na godišnjoj Generalnoj skupštini Europske unije geo-znanosti u Beču. Također, bila je uključena u organizaciju i moderiranje Simpozija geodezije i geoinformatike tokom Dana BHAAAS-a u Sarajevu 2022. godine. Od 2019. do 2023. godine, bila je aktivna članica IAG studijske grupe „Strojno učenje u geodeziji“. Od 2023. godine, članica je studijske grupe „Umjetna inteligencija za GNSS daljinska istraživanja“ u sklopu novog fokusnog područja „Umjetna inteligencija za geodeziju“ Globalnog geodetskog opažačkog sistema.

Randa Natraš je sudjelovala i izlagala na mnogim međunarodnim skupovima i školama o
svemirskom vremenu i navigacijskim sistemima, kao sto su prestižna NASA-ina ljetna škola, te
boravila u renomiranom Međunarodnom centru za teoretsku fiziku ICTP u Trstu. 2017. godine
uvrštena je u listu „40 ispod 40 godina, 2017: Izvanredni geoprostorni profesionalci“ američkog
geoprostornog časopisa „xyHt“.

Oglasi
LM