spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
isprekidani oblaci
21.3 ° C
21.3 °
21.3 °
65 %
2.1kmh
55 %
Pon
21 °
Uto
30 °
Sri
32 °
Čet
36 °
Pet
30 °

U Vitezu tek jedna ulica nosi naziv po nekoj ženi, niti jedna po lokalnoj

- Oglasi -
- Oglasi -

Organizacije za prava žena u BiH izdale vodič o nazivima ulica u gradovima i općinama koje nose imena po ženama. Ulice dominantno nose muška imena. Tako u užem gradskom jezgru Viteza, no i u okolnim naseljima nismo mogli pronaći niti jednu ulicu koja nosi naziv neke poznate i priznate Vitežanke, a složite ćete se, kroz povijest ih je itekako bilo. Tek ulica od Gradine prema Panu nosi naziv jedne žene, kraljice Katarine, bosanske kraljice i katoličke blaženice. Za Vitez je znakovito kako gotovo niti jedna ulica, ili baš niti jedna ne nosi ime poznatih lokalnih ljudi, posebno žena. Vitez je kroz povijest imao značajne sportašice, inženjerke, kulturne i religijske djelatnice no njihova općina nije im se odužila davanjem imena ulicama i trgovima po njima. Tako danas u svom Vitezu ulicu nema prerano preminula akademska slikarica Josipa Bralo, poznata babica Ulfeta Tuco, prva žena u BiH koja je izdala zbirku pjesama Anka Topić, slikarica i grafičarka Ankica Oprešnik, kao i Sanja Garić, Sanja Križanović, te Augustina Grebenar, djevojčice ubijene u proteklom ratu.

U sklopu inicijative za poboljšanje prava i statusa žena u bh. društvu okupljene oko ženske mirovne inicijative “Mir sa ženskim licem” i Foruma “Civilna mirovna služba” izdan je svojevrsni vodič – analiza u kojoj su izneseni sramotni podaci da gradovi i općine u BiH imaju minimalan broj naziva ulica, trgova ili institucija po zaslužnim ženama, ovom uvodu dodaje Večernji list BiH. Zbog toga je pokrenuta inicijativa po kojoj bi gradovi i općine u idućem razdoblju trebali ispraviti takvu, kako je nazivaju, povijesnu nepravdu.

- Oglasi -

Žene i doprinos

- Oglasi -

Iz ovih organizacija objašnjavaju kako je vodič nastao u želji da se promijeni dominantno muška slika bh. ulica te da se ženski doprinos upiše u javni prostor, ali i u želji da se svim mjerodavnima i ostalima olakša i uputi na rješenja i načine kako mogu mijenjati nazive ulica u svojim zajednicama.

– Analizirano je stanje u 12 gradova i općina u BiH s ukupno 4076 ulica. I manje od tri posto ulica nazvano je po nekoj ženskoj osobi. Ne možemo, a da ne upitamo je li moguće da na prostoru BiH nisu radile i stvarale žene – poručuju inicijatori uvođenja većeg broja ženskih imena u nazive ulica.

Mreža ženskih organizacija zagovara da se na bh. novčanicama otiska barem jedan ženski lik neke od zaslužnih građanki. Spomenuta inicijativa proslijeđena je Centralnoj banci BiH. U vodiču su izneseni konkretni brojevi, tako da ćemo spomenuti nekoliko većih gradova u BiH koji imaju jako nizak broj ulica nazvanih po zaslužnim ženama. Tako Sarajevo ima ukupno 1081 ulicu, a samo 16 ih je nazvano po ženama. Mostar, primjerice, ima 197 ulica, a samo je jedna nazvana po ženi. U pitanju je Ulica kraljice Katarine Kosače. U Tuzli je 408 ulica, a samo deset ih je nazvano po ženama, u Bihaću, od 573 ulice, samo ih je 11 nazvano po ženama, a u Banjoj Luci, od 650 ulica, samo 43 nose naziv po ženama.

U vodiču se ističe kako je najveći broj ulica nazvan po srpskoj pjesnikinji Desanki Maksimović (šest) i carici Milici (četiri).

Nazivi ulica

Kosovka djevojka naziv je ulice u tri grada, a toliko puta pojavljuju se u nazivima i kraljica Katarina, Majka Jevrosima i Atifa Karalić. Po dva se puta u nazivima spominju Anđa Knežević, dr. Danica Perović, Dijana Budisavljević, Majka Jugovića, Marija Bursać, Milunka Savić, Nafija Sarajlić, miss Adelina Irbi i Nadežda Petrović. Određeni broj ulica nosi nazive po zajedničkim postignućima žena i muškaraca: Jusufa i Mevle Jakubović, Braće Mažar i majke Marije, Braće i sestara Kapor, Braće i sestara Glumac, dok su četiri naziva povezana sa ženskim aktivizmom i iskustvom: Ulica kola srpskih sestara, Ulica žena žrtava rata, Ulica trgovke, Nevjestina ulica, Ulica 8. marta te Put djevojačkih voda, navodi se u ovom zanimljivom vodiču. •

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.