viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 26.09.23 @ 20:12
OGLAS

Prije nekoliko dana izvijestili smo javnost kako su obitelji žrtava iz Križančevog Sela uputili otvoreno pismo Visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu te veleposlaniku Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaelu J. Murphiju izražavajući svoje krajnje nezadovoljstvo i ogorčenost prvostupanjskom presudom Suda BiH kojom je Almir Sarajlić osuđen na 20 godina zatvora kao jedini počinitelj ratnoga zločina u ovom viteškom naselju. Ostalih 7 suoptuženih nepravomoćno su oslobođeni optužbi.

Sadržaj pisma objavili smo bez uredničkih intervencija te je kao takav bio dostupan i cjelokupnoj javnosti u BiH, a pismena naslovljena na ove dvije adrese putem pošte proslijeđena su 20.09.2023. godine, doznaje Viteški.ba.

OGLAS

Sadržaj samoga pisma dovoljno govori o tome kako su obitelji žrtava doživjeli presudu, a razloge za obračanje Uredu OHR-a i američkom veleposlanstvu na poseban način su pojasnili.

OGLAS

Zbog mogućih zloupotreba u prijevodu teksta unutar adresiranih institucija obitelji su odlučile napraviti prijevod sadržaja pisma na engleski, njemački i francuski jezik te ga, dostaviti članicama Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) gdje su najznačajnije od njih ujedno i zemlje Kvinte, kao i OESS-u u BiH te veleposlanstvima drugih relevantnih država.

OGLAS

Kako doznajemo sadržaj Otvorenog pisma od 20.9.2023. upućen je Uredu Predsjednika Republike Hrvatske Zorau Milanoviću te Uredu predsjednika Vlade premijeru Andreju Plenkoviću. Pismo je također adresirano i papinskom nunciju u BiH mons. Francisu Assisiju Chullikattu sa željom da o istom informira poglavara Svete Stolice papu Franju, kao i glavnom tajniku UN-a Antóniu Guterresu i glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu.

Podsjećamo, kako su obitelji žrtava u svom pismu odnos pravosudnih institucija BiH, prije svega Suda BiH prema slučaju Križančevo Selo nazvali institucionalnim negiranjem zločina. Pismo pročitajte u nastavku:

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM