viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 31.10.23 @ 08:20

Nakon što je uhićen na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, Tužiteljstvo je zatražilo određivanje pritvora za Almira Sarajlića, koji je nepravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika na području Viteza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužitelj Ahmed Mešić je naveo da je Tužiteljstvo 17. listopada 2023. godine podnijelo Sudu prijedlog za određivanje pritvora za nepravosnažno osuđenog Almira Sarajlića zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo je imalo informaciju da se Sarajlić sprema da napusti BiH, čime bi postao nedostupan Sudu i onemogućilo bi se njegovo procesuiranje, rečeno je na ročištu za određivanje pritvora. Nakon što je prijedlog zaprimljen, obaviješteni su Obrana i optuženi da je ročište zakazano za 23. listopad.

“Sud je izdao zapovijed Graničnoj policiji i isti je zadržan u subotu nakon što je pokušao da napusti BiH i odleti u Tursku”, obrazložio je Mešić, pojasnivši da je optuženi 21. listopada krenuo da napusti državu, piše BIRN BiH. Njemu je određen pritvor, ali je ukinut, rekao je tužitelj na ročištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Almiru Sarajliću 20 godina zatvora zbog zločina u Vitezu, sedmorica oslobođena

Sredinom rujna ove godine, Sarajlić je prvostupanjskom presudom osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika na području Viteza. Sudbeno vijeće je Sarajlića proglasilo krivim za ubojstvo 12 zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena 22. prosinca 1993.

Optužbi je oslobodilo bivše zapovjednike i pripadnike 325. brigade Armije BiH – Ibrahima Purića, Ibrahima Tarahiju, Nijaza Sivru, Rušita Nurkovića, Sadika i Šaćira Omanovića te Kasima Kavazovića.

“Postoji opasnost od bijega, već je pokušavao otputovati u Tursku. Iako ne posjeduje državljanstvo Turske, znamo da Turska ne postupa po zamolnicama, kao što smo imali priliku vidjeti u slučaju Sakiba Mahmuljina”, naveo je Mešić.

Govoreći o drugom razlogu za pritvor, tužitelj je kazao da je u prijedlogu obrazložena kompletna povijest odnosu na utjecaj na zaštićenog svjedoka K-3 i da postoji novi utjecaj nakon objavljivanja prvostupanjske presude. Mešić smatra da niti jedna druga mjera nije adekvatna i proporcionalna.

Prije početka ročišta, Sarajlićev odvjetnik Nermin Vila je imao primjedbu na sastav Sudbenog vijeća smatrajući da samo postupajuće vijeće može odlučivati u ovom slučaju. Kako je rekao, Tužiteljstvo nakon izricanja presude nema nadležnosti za predlaganje mjera. Ovaj prijedlog je, zbog hitnosti predmeta, odbačen.

Vila je naveo da Sarajlić godinama nije imao nikakve mjere zabrana, dodavši da je nesporno da je htio da ode kako bi provjerio svoje zdravstveno stanje i da mu je rekao da je htio da dobije lijekove kako bi mogao izdržati do pravosnažnosti presude.

“Obrana ne bježi od toga da se preda putovnica, osobna karta, da ostane u svojoj kući do okončanja postupka”, naveo je Vila, a s ovim prijedlogom se složio i Sarajlić, kazavši da je u teškoj zdravstvenoj situaciji.

Tužitelj je rekao da kućni pritvor i oduzimanje dokumenata nije dovoljno zbog “poroznosti granica”. Vila je dodao da je Sarajlić krenuo na aerodrom, gdje postoje četiri vrste kontrole i da “nije otišao da gleda ‘poroznost’ granica”. Sud će odluku o pritvoru donijeti naknadno.

BIRN

Oglasi
LM