OGLAS
Vrijeme objave: 18.03.24 @ 10:53
OGLAS

Dana 15. ožujka 2024. Češka narodna banka (ČNB) pokrenula je upravni postupak s bankom/štedionicom Podnikatelskou družstevní záložnou s ciljem oduzimanja dozvole za rad kao kreditne unije. 

OGLAS

Razlog ovakvog postupka bili su kontinuirani ozbiljni nedostaci u poslovanju kreditne unije koje je utvrdila Češka narodna banka. Istodobno s pokretanjem upravnog postupka, Podnikatelská družstevna połajna je kao prethodnu mjeru s trenutačnim učinkom zabranila primanje depozita i davanje kredita, a također je podvrgnuta ograničenjima upravljanja imovinom i obvezama te ograničenjima gotovinskog poslovanja. Isplata pologa u Podnikatelská družstevní zálázna nije ograničena gore navedenom prethodnom mjerom, navela je Češka narodna banka na svojim stranicama (IZVOR).

Zbog čega je ovo važno za BiH?
Da je i ovaj slučaj povezan i itekako važan za Bosnu i Hercegovinu u cjelini možemo lako zaključiti prisjetimo li se zbunjujućeg dopisa ove banke nenadležno upućenog stečajnom sudu u kojemu su pokušali diskreditirati cijeli stečajni postupak u Vitezitu, a posebno kupce, poduzeće WDG Promet koje, kako doznajemo priprema velike investiciju u našoj zemlji. Iako je javnost djelomično nasjela na ove zbunjujuće navode u posljednjim danima klupko se odmotava. Naime, oni, ali i pojedini lokalni dionici stečajnog postupka, koji nisu zainteresirani za pokretanje Vitezita, nego isključivo za nastavak mešetarenja su, koristeći platformu jednog medija u javnost plasirali tezu kako je preko računa banke Podnikatelská družstevna połajna tvrtka WDG Promet novac za obranu Ukrajine transferirala prema Vitezitu, ostavivši ukrajinski naroda bez naručenog asortimana vojne opreme i naoružanja. Da je ovo obmana potvrdio je i zagrebački Večernji list i vlasnik tvrtke Sevotech prošloga tjedna, potvrđujući da je isporuka spremna, a o nečasnim radnjama navedene banke ranije su govorili iz obitelji Zubak, Zvonko i Matias, vlasnik WDG Prometa.

OGLAS

Iz priopćenja objavljenog na ranijem izvoru: “Neuspjeh Poslovno kreditne unije uzrokovan je neispunjavanjem zakonskih obveza tijekom njezina djelovanja u opsegu, trajanju i težini s kojom zakonski propisi povezuju oduzimanje odobrenja za rad kreditne unije. Poduzetnička kreditna unija predstavlja vrlo malu kreditnu instituciju, čija je ukupna bilanca manja od 150 milijuna CZK. Međusobna povezanost s drugim sudionicima u financijskom sustavu je zanemariva, pa ovo nema utjecaja na stabilnost češkog financijskog tržišta, drugih institucija, niti na financiranje ili gospodarstvo u cjelini. S obzirom na navedeno, ČNB je utvrdio da u slučaju Podnikatelská družstevní závodna nisu ispunjeni zakonski uvjeti za primjenu mjera za rješavanje krize na financijskom tržištu [1] . Stoga je 15. ožujka 2024. HNB pokrenuo postupak kod Podnikatelská družstevní páládná za oduzimanje dozvole za rad kao kreditne unije. Radi osiguranja svrhe ovog postupka, ČNB je donio i prethodnu mjeru. ČNB nije ovlašten otkrivati ​​daljnje informacije dok se ne okonča konačni upravni postupak s Podnikatelská družstevní zálafna“, stoji u priopćenju.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM