spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

TUŽNA OBLJETNICA U VITEZU/ Buhine Kuće: Obilježena još jedna obljetnica zločina Armije BiH. Nitko nije odgovarao ni za ovaj zločin

U napadu Armije i MUP-a BiH 9. siječnja 1994. godine u zaseoku Buhine Kuće kod Viteza, Antun Grbavac izgubio je ženu, a njegov dvogodišnji sin Danijel ubijen je u njegovom naručju.

- Oglasi -

Jedan od najtežih dana obrane hrvatskih enklava u Središnjoj Bosni bio je 9. siječnja 1994. godine kada su napadnute sve crte HVO-a u toj regiji, od Novog Travnika do Kiseljaka. Zločin nad hrvatskim braniteljima i civilima u selu Buhine Kuće nadomak Viteza 9. siječnja 1994. godine počinile su postrojbe Armije RBiH i i taj se datum smatra jednim od presudih za opstanak Hrvata u tom dijelu BiH koje su snage Armije RBiH pod opsadom držale godinu dana. Zločin u Buhinim Kućama dogodio se svega nekoliko dana nakon zločina u Križančevom Selu, također kod Viteza, kada je počinjen zločin nad 64 Hrvata čime je Križančevo selo ponijelo tužnu titulu jednog najvećeg stratišta Hrvata u BiH.

Mimohodom od Buhinih Kuća do mjesnog groblja Topala obitelji poginulih branitelja i civila, brojni Vitežani, pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, politički dužnosnici kao i svećenici iz viteške župe odali su počast poginulim, zvjerski ubijenim sugrađanima. Ispred spomen obilježja prije početka svete mise položeni su vijenci i upaljene svijeće za sve stradalnike. Prije početka svete mise, pročitana su imena svih poginulih, a svetu misu predvodio je župnik fra Velimir Bavrka. Današnjim prisjećanjem ponovno je skrenuta pozornost na konačno procesuiranje odgovornih za zločin nad nedužnim hrvatskim braniteljima i civilima u Vitezu.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.