spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.1 ° C
4.1 °
4.1 °
98 %
1.5kmh
100 %
Čet
4 °
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
8 °
Pon
13 °

Učeničko i Roditeljsko vijeće Srednje škole Vitez upozoravaju na problem pasa lutalica

- Oglasi -
- Oglasi -

Iz Srednje škole Vitez medijima je upućeno priopćenje, a sve s ciljem upozoravanja na problem pasa lutalica s kojim se susreću učenici, ali i žitelji općine Vitez.

“Učeničko vijeće i Roditeljsko vijeće naše škole su tijekom proteklog tjedna na zajedničkim sastancima konstruktivnim razgovorima pokušali doći do rješenja vezano za problem pasa lutalica koji je aktualan ne samo u našem gradu i regiji, nego i diljem Bosne i Hercegovine. Psi koji nisu pod nadzorom svog odgovornog vlasnika najčešće predstavljaju rizik za ljude, posebno ako su bolesni ili zaraženi. Incident koji se prije nekoliko tjedana dogodio ispred škole, kada je čopor pasa napao učenicu, potaknuo je roditelje i učenike da reagiraju i pozovu nadležne na odgovornost u efikasnom, zakonskom, a posebice, humanom rješenju ovog problema. Ovakvi i slični napadi ostavljaju fizičke i psihičke posljedice na mlade.

- Oglasi -

Tekst učenika Učeničkog vijeća prenosimo vam u cjelosti: “U našem malom mjestu, Vitezu, stvorila se nova opasnost koja, nažalost, plaši i najmlađe stanovnike. Riječ je o psima lutalicama čiji se broj u posljednje vrijeme znatno povećao i lutaju po cijelome gradu. Nedavno smo bili svjedoci neprijatnom slučaju kada je čopor pasa ispred srednje škole napao učenicu prvog razreda i to, nažalost, nije prvi, a bojimo se, niti posljednji slučaj. Pored toga što su psi mnogima omiljene životinje, važno je naglasiti kako ih se treba i čuvati jer ugrizima prijete prenošenjem različitih bolesti, agresivnosti, razdražljivosti i predstavljaju strah ponajviše za školarce koji idu sami u školu.Upravo zbog pasa, mnogi roditelji moraju automobilima dovoziti djecu pred školu u školsko dvorište koje sigurno budući da su psi u čoporima tamo najkoncentriraniji. Dolazi nam zima, a što to znači? Manje hrane, vode, velika hladnoća. Psi postaju razdražljiviji i ugibaju po gradu od gladi i hladnoće te postaju još veća opasnost. Do ovog stanja u našem gradu došlo je zbog napuštanja pasa od strane njihovih vlasnika te njihovog ostavljanja po svim dijelovima grada: kraj kontejnera, gradskog groblja, u parkovima, školskim dvorištima… Možemo li mi što učiniti da to zaustavimo? Apeliramo da razmislite kakvu odgovornost znači imati psa i da ne ostavljate ljubimce u gradu i napuštenim okolicama i tako ne ugrožavate dobrobit naše zajednice te život životinje za koju ste prvotno preuzeli odgovornost. Obratite se obližnjem azilu ili veterinarskoj stanici čiji nadležni bi vam trebali ponuditi rješenje. Ukoliko ste svjedok ostavljanja životinje na navedenim mjestima, obratite se općinskim institucijama koje su zadužene za kažnjavanje. Budite odgovorni prema vašim ljubimcima i vašoj zajednici!Nemojmo biti razlog zašto neko dijete ne smije sigurno koračati do škole!“”, stoji u priopćenju.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.