spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
isprekidani oblaci
15.6 ° C
15.6 °
15.6 °
84 %
1.8kmh
83 %
Pet
16 °
Sub
21 °
Ned
21 °
Pon
18 °
Uto
20 °

Viteški vatrogasci upozoravaju: Sezona je požara dimnjaka, evo uputa da do toga ne dođe

- Oglasi -
- Oglasi -

Viteški vatrogasci uputili su obavještenje sugrađanima koje se odnosi na učestalost požara dimnjaka s obzirom da uskoro i službeno započinje sezona grijanja. U nastavku pročitajte uputstva koja su pripremili vatrogasci.

“Obzirom da uskoro počinje sezona grijanja a samim tim za vatrogasce i sezona požara dimnjaka, upozoravamo svoje sugrađane da je potrebno izvršiti preventivne mjere zaštite od požara, s naglaskom na redovno čišćenje dimovodnih kanala(dimnjaka) i drugih preventivnih aktivnosti u svrhu izbjegavanja nastanka požara, ali i trovanja. Požari dimnjaka su vrlo česti i nastaju uglavnom zbog neredovnog održavanja. Kod požara dimnjaka dolazi do zapaljenja čađi u dimovodnom kanalu. Čađ je po svom sastavu pretežno čisti ugljik. Požar dimovodnog kanala, sam po sebi ne predstavlja opasnost ako je dimnjak ispravan i kvalitetno napravljen, te će čađ u dimnjaku izgorjeti bez posljedica. Pravilnim ponašanjem tj. pridržavanjem određenih pravila požar se može izbjeći, a pravovremenim uočavanjem požara i ranim početkom gašenja šteta koju uzrokuje može se smanjiti na minimum.

- Oglasi -

Opasnost kod požara dimnjaka prijeti od iskre. Iz grla dimnjaka iskre lete po krovu i mogu da zapale zapaljivi materijal. Uslijed zagrijavanja zidova dolazi do prijenosa topline kroz zidove kojima je ozidan dimovodni kanal. Ako su na takve zidove naslonjeni zapaljivi materijali (drvo, papir i sl.) može doći do zapaljenja i širenja požara na prostor. Kod nepravilno izvedenih dimnjaka (najčešće stare zgrade) često je moguće naići na grede (krovne, međuspratna konstrukcija) koje prolaze kroz dimovodni kanal. Dolazi do zapaljenja tih greda i prijenosa požara na krovište i/ili međuspratnu konstrukciju, što može imati katastrofalne posljedice. Uzrok pucanja dimnjaka je vrlo visoka temperatura koja se razvija kod zapaljenja čađi u dimovodnom kanalu – i do 1000°C. Dolazi do pucanja zida kojim je obzidan dimovodni kanal i samog dimovodnog kanala.

- Oglasi -

Kako bi dimnjak ispravno vršio svoju funkciju i ne bi predstavljao sigurnosnu prijetnju za svoje korisnike potrebno je držati se sljedećeg:

1. Dimnjak mora biti izveden u skladu sa zakonskim propisima i tehničkim normama.

2. Dimnjak se smije upotrebljavati samo za gorivo za koje je predviđen.

3. Potrebno je redovno čišćenje dimnjaka od strane ovlaštene pravne ili fizičke osobe koja obavlja dimnjačarske poslove.

4. Potrebno je ukloniti sav zapaljivi materijal u neposrednoj blizini dimnjaka, posebno na tavanskim prostorijama koje često znaju biti zakrčene gorivim materijalima neposredno uz dimnjake.

  • Kako prepoznati da je došlo do požara dimnjaka:

– Karakterističan zvuk koji dolazi iz dimnjaka poput glasnog huktanja;

– Jako zagrijani zidovi kojima je obzidan dimovodni kanal. Oprez, ponekad su toliko vrući da može doći do opekotina prilikom diranja takvih zidova;

– Lete iskre iz grla dimnjaka;

– Karakterističan miris gorenja;

Postupak u slučaju da je došlo do požara dimnjaka:

1. Nazovite vatrogasce na broj 123 na koji trebate javiti vaše podatke (ime i prezime, telefon, adresu).

2. Prigušite otvore za zrak na ložištu kako bi smanjili gorenje i postupno gasite peć (ložište) do dolaska vatrogasaca.

3. Ne uljevajte naglo vodu u peć jer bi moglo doći do naglog razvoja pare što može uzrokovati do pucanja peći usljed nagle promjene temperature (ovisno o materijalu izrade).

4. Obavjestite susjede i prijatelje o ovome kako bi spremni dočekali vatrogasce.

Molimo naše sugrađane da se pridržavaju ovih uputa kako bi zajedno spriječili da dođe do požara dimnjaka koji svakako mogu imati i velike posljedice kako za same sugrađane tako i za njihovu imovinu”, poručuju vatrogasci Stari Vitez.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE