viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 11.05.23 @ 09:39
OGLAS

Luka Babić, dvadesetdvogodišnji mladić iz viteškog naselja Krčevine, za Viteski.ba ispričao je izuzetno zanimljivu priču o svojemu poslu, mogli bismo slobodno reći egzotičnu priču s obzirom na prirodu njegovog trenutnog zanimanja.

Rad na Jadranskoj obali

OGLAS

Luka je srednjoškolsko obrazovanje okončao u Novom Travniku, pohađao je Srednju elektrotehničku školu, a tijekom svojeg školovanja na ljetnom je raspustu svake godine boravio na Jadranu radeći na ugostiteljskim poslovima. Nažalost, kao i mnogi mladi i Luka je sa svojih 19 godina otišao na privremeni rad u inozemstvo i to u Njemačku, dok se prije gotovo dvije godine vratio u voljenu mu Hrvatsku. Ponovno je radio u jednom restoranu na hrvatskoj obali gdje je upoznao stariju gospođu, koja mu je predložila da krene raditi na kruzeru. Ta je gospođa prije 30 godina upravo radila posao sommeliera. U tom trenutku, naš Luka nije poznavao ni što je to, a ni kakav je posao u pitanju. Nakon što mu je gospođa pojasnila da se radi o vinskom stjuartu, odnosno osobi koja je vrsni poznavatelj vina i radniku koji gostu daje preporuku i poslužuje određeno vino uz određeno jelo. Znatiželjnom Babiću taj se posao činio izuzetno primamljivim te se odmah zaputio u Beograd na tečaj za sommeliera.

OGLAS

Više od 200 dana provedenih na kruzeru

OGLAS

“Nakon okončanja tečaja, pripremljenih svih potrebnih dokumenata, 1. kolovoza prošle godine ukrcao sam se na kruzer u Kopenhagenu i započeo svoj “put oko svijeta””, kazao nam je Luka. Na kruzeru je proveo 202 dana, preplovio 4 kontinenta, 32 države i neka mjesta o kojima je, kako kaže, samo mogao sanjati. To su mjesta poput Miamija, Bahama, Barbadosa, Islanda, Grenlanda, Maroka, Kariba, Kolumbije i mnogih drugih zemalja. “Ovo je putovanje bilo najljepše razdoblje u mojem životu, razdoblje koje se ne može nikada zaboraviti”, priča Luka.

Danas je na kruzeru sa 1258 putnika i 800 radnika

Mladi Vitežanin trenutno je i dalje na kruzeru u Istanbulu, odnosno brodu na kojemu je smješteno 1258 putnika uz 800 radnika. Kako nam je naveo dalje u razgovoru, trenutno je na ugovoru o radu u trajanu od 6 mjeseci te ga planira odraditi do kraja, a nakon toga, ipak se smjestiti negdje na kopnu.

Svoje putovanje započeo sam još u srednjoj školi sa prijateljima , a za sada sam na brojci od 41 zemlje u kojoj sam bio, nadam se do kraja godine da ću dostići brojku od 50

kazao je za kraj razgovora Luka Babić

U galeriji fotografija u nastavku uživajte u kadrovima Lukinih putovanja. Želimo mu mnogo sreće u novim putovanjima, krstarenjima i sretan povratak u rodni Vitez.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM