viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.08.23 @ 12:47
OGLAS

Proteklih dana uočeni su infrastrukturni radovi ispred Osnovne škole ,,Bila” u Vitezu, započela je obnova voćnjaka i dvorišta. Iz rukovodstva škole su novinarima portala viteški.ba zahvalili na zanimanju za ovaj koristan projekt, te prenijeli javnosti o čemu je riječ:

OGLAS

,,Obnova voćnjaka u dvorištu OŠ ,,Bila”!
Prije dvadesetak godina u našem dvorištu zasađene su sorte šljive stanley, na površini od oko 1.5 dunuma. U posljednje dvije godine smo u suradnji s agronomima pratili situaciju sa stablima i plodovima šljiva te ustanovili da su voćke “oboljele”, to jest da su ih napale razne “bolesti”, a plodova da skoro nije niti bilo.
Šljiva je voćka koja je osjetljiva na sve bolesti. Drveće inficira gljivice, infekcije, bakterije i nezarazne bolesti. Znakovi infekcije javljaju se na lišću i plodovima, što je uočeno na stablima šljive u našem voćnjaku, a uočene su na pojedinim stablima i “bolesti korijena”, “šljive šarga”(sharka), “kraste” (gljive).
Infekcija vremenom pokriva cijelo stablo i širi se na druge voćne kulture.
Stabla sa navedenim znakovima bolesti odmah treba “uništiti”, na način da se stabla iskopaju i spale. 
Najčešće površine na kojima se treba izvršiti obnova voćki (krčenje), jesu površine na kojima se nalaze stari voćnjaci koji su na kraju biološkog ili ekonomskog vijeka eksploatacije (nažalost, takav je naš voćnjak u kojem ima i dosta nerodnih stabala).
Kao što smo već napomenuli da je vijek eksploatacije sorte šljive stanley oko dvadesetak godina, treba napomenuti da je vijek trajanja šljiva oko 10 do 25 godina.
Pošto je u pitanju sorta šljive stanley, čiji je vijek eksploatacije oko dvadesetak godina te ne bi bilo računa trošiti vrijeme i sredstva oko “oživljavanja”, donijeli smo zaključak da bi bilo najbolje pokrenuti projekt obnove sadašnjeg voćnjaka.

Projekt će se sastojati od više faza, i to:

I. faza – krčenje starih, oboljelih i nerodnih stabala

II. faza – pripremanje tla za novu sadnju

III. faza – nabavka novih sadnica i sadnja istih

IV. faza – uređenje šetnice unutar školskog dvorišta

Projekt će zajedno uraditi Ekološka sekcija i sekcija domaćinstva u suradnji sa stručnjacima (agronomi) i uprave škole.

Pretpostavljamo da će biti različitih komentara u vezi navedenog, ali vas molimo i pozivamo da vaši komentari (ako ih bude) idu u smjeru potpore za ono što trebamo realizirati, kako bi naša škola ,to jest naš školski okoliš bio još ljepši i ugodniji za sve one koji posjećuju našu školu.

Ovim putem pozivamo sve učenike i njihove roditelje, kao i predstavnike lokalne zajednice, Općinu Vitez i Mjesnu zajednicu Bila,  da nam pomognu u realizaciji ovog projekta, kako bi nam svima zajedno boravak u školi bio još ljepši i ugodniji.

Do sada smo uradili I. i II. fazu, uz pomoć poduzeća “Hering”d.o.o.Mostar, “Ovnak” Vitez i “Kalvarija cop” Vitez, koji su nam ustupili svoje strojeve za realizaciju navedenih faza.

U narednom periodu planirana je realizacija III. i IV. faze, a realizacija će ovisit o pomoći lokalne zajednice”.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM