viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
Hkd napredak vitez
Vrijeme objave: 25.06.24 @ 19:31
OGLAS

Unatoč ekstremnim temperaturama HKD Napredak podružnica u Vitezu održala je u najtoplije dana 21. i 22. 6. 2024. Scavacon 3 i prvu smotru pjevačkih skupina na zadanu temu.

OGLAS

Prve večeri organizator festivala i selektor zbornika “Vilinske zavrzlame” priče o vilama Anto Zirdum predstavio je najbolje priče o vilama suvremenika iz nekoliko zemalja kroz razgovor sa zastupljenim autorima koji su stigli u Vitez: Božena Volić, Alma Zornić, Tamara Lujak, Adnadin Jašarević i Tihomir Jovanović.
Budući je u petak 21. 6. bio i Svjetski dan glazbe članice Napretkovog Ritter ethno ansambla Gordana Mišković, Ljiljana Marić, Nanarela Bajo, Martina Čato i Gordana Erkić su premijerno izvele skladbu Vilinska zavrzlama. Po ovoj glazbi pripremljeno je i Vilinsko kolo, kao dio koreodrame „U dvorani zrcala“ te su se u sred izvođenja ove neobične kompilacije, koju su dijelom komponirale i aranžirale profesorice glazbe, Ljiljana Marić i Gordana Mišković, pojavile i vile s čarobnim krilima.
U dvorani Napretkovog doma pojavio se i dio izložbe štitova oslikanih motivima iz Fojničkog grbovnika (drugi dio izložbe postavljen je na Škavu sljedećeg dana festivala) te se Zirdum kratko osvrnuo i na heraldiku plemićkih obitelji iz prostora Središnje Bosne.

Sljedećeg dana 22. 6. 2024. koji bijaše najtopliji prvi dan ljeta, jer su temperature dostizale i do 40 stupnjeva celzijusa, uz pomoć planinarskog društva postavljene su tende, a u hladovini velike bukve raspalio se roštilj, a vrsni znalac Vlado Ivišić je kuhao grah. Od 15 sati su tu obavljane probe u hladovini, koja je prema satnici početka programa postajala sve ugodnija, jer je sunce zašlo iza drveća Škav grada.

OGLAS

Predsjednica HKD Napredak Vitez profesorica Gordana Mišković, koja je ujedno i selektor glazbenog dijela festivala je pozdravila sudionike i gledatelje. Ona je, između ostaloga rekla: „Neobično se radujem što nam kiša nije pokvarila namjeru da u jednom neobičnom i značajnom ambijentu naše baštine izvedemo smotru pjevačkih skupina na zadanu temu u prirodi, bez ozvučenja i rasvjete. Također se radujem da naša konvencija znanstveno fantastične i fantastične književnosti prva uvodi u program inscenaciju jedne od odabranih priča u zborniku i tako kroz koreodramski prikaz učini fantastičnu književnost dostupnom širemu auditoriju“.
Anto Zirdum je objasnio zašto se sve skupa odvija na ovom lokalitetu tj. istaknuo napore da se Škav grad učini vidljivima i najavio da će naredih godina tu dolaziti speleolozi i arheolozi, ali da su sada stvoreni minimalni uvjeti za održavanje raznih programa te zahvalio svima koji su pomogli da se ovaj projekt realizira jer on nije sam sebi svrha već ulaganje u budućnost.
Mlada voditeljica Iva Skopljak je prvo najavila domaćine tj. kombiniranu skupinu sastavljenu od Ženske vokalne skupine HKD Napredak i muških pjevačkih skupina KrčevljanI i Gornja Večeriska, koji su izveli posebno adaptiranu i aranžiranu skladbu VILA BANA S OBLAKA ZVALA.
Druge su nastupile Lašvanske dive pod vodstvom profesorice Nanarele Bajo, izvodeći Uspavanku od Bedžiha Smetane.
Viteški akordi, pod ravnanjem profesorice Olge Krezić, izveli su dobro
poznatu skladbu Vilo moja.
Mješoviti zbor HKD Napredak Kreševo nadahnuto je izveo aranžman pjesme Halida Bešlića, Romanija. Aranžman je uradio Kreševljak, Ivan Buljan.
Na kraju u revijalnom dijelu izvedena je koreodrama U dvorani zrcala prema priči Adnadina Jašarevića zastupljenoj u zborniku Scavacon 3. Dramatizaciju i režiju potpisuje Anto Zirdum, glazbu Gordana Mišković, koreografiju Zoran Kupreškić, a nije nemala uloga kostimografkinje Ljubice Kupreškić i scenografa Nemanje Čate i njegova asistenta Ivice Debeljaka.

OGLAS

Ovu ambijentalnu predstavu iznijeli su glumci Anto Zirdum, Bruno Šušnja, Iva Skopljak, Emin Hidić, Danijel Grgić, Marijana Šantić , Katarina Nevistić, Nevena Mlakić, Matej Žabić, Anđelo Rajić, Luka Radić te folklorna skupina HKD Napredak uz pratnju Ritter ethno orkestra pod ravnanjem Gordane Mišković.
Po završetku je Zirdum pozvao posjetitelje da dođu pogledati jednu od spilja (neki su se odvažili malo i ući) te je druženje nastavljeno uz grah i osvježavajuće napitke koji su se hladili u Gradskom potoku.
Domjenak je nastavljen u Napretkovom klubu u Vitezu.

OGLAS

Stari ban: ANTO ZIRDUM / BRUNO ŠUŠNJA
Kulin banović: EMIN HIDIĆ
Gradješa njegov brat: DANIJEL GRGIĆ
Vojslava majka: MERIMA ĐOJA/IVA SKOPLJAK
Vila Pletačica: MARIJANA ŠANTIĆ
Vila s krilima 1: KATARINA NEVISTIĆ
Vila s krilima 2: NEVENA MLAKIĆ
Vile u kolu: FOLKLORNA SEKCIJA HKD NAPREDAK
Lovac 1: MATEJ ŽABIĆ
Lovac 2: MARKO TADIĆ
Stražar 1: ANĐELO RAJIĆ
Stražar 2: LUKA RADIĆ
RITTER ETHNO ORKESTAR.

Fotografije s događaja, koji je održan drugoga dana možete detaljno pogledati na Facebook profilu HKD Napredak Vitez.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM