viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.02.24 @ 07:17

HKD Napredak Vitez povodom 600. obljetnice rođenja Kraljice Katarine, koja se obilježava ove 2024. godine priređuje predstavljanje povijesnog romana Božene Volić Kraljičin izbor i zbirku poezije Poetski akvarel, 15.2.2024. u domu HKD Napredak u Vitezu U 18:00 sati.


Povijesni  roman Kraljičin izbor izišao je 2019. u nakladi HKD Napredak podružnica Travnik. Radnja je zasnovana na autoričinoj interpretaciji povijesno utvrđenih činjenica o posljednjoj bosanskoj kraljici Mari Tomašević, supruzi ubijenog kralja Stjepana Tomaševića, koja je tada imala 16 godina. Putevi u bjekstvu iz Bosne Tomaševićeve maćehe Katarine i njegove supruge Mare (Jelene Branković) se ne prepliću, ali događaju se u isto vrijeme i na sličan način. Vodeći nas kroz razdoblje nestanka Bosanskog kraljevstva, od 1463. do posljednjih poznatih godina života kraljice Mare, literarno putovanje u 47 poglavlja odvija se od prijestolnih bosanskih gradova do Dubrovnika, Šibenika, Venecije, a uz nju je mnoštvo živopisnih likova, onih povijesno utvrđenih i onih iz autoričinog registra izmaštanih književnih biografija. 

OGLAS

Božena književnim darom oslikava dio bosanske povijesti prikazane kroz život posljednje bosanske kraljice Mare Tomašević, ali i mnoštvo događaja, prikaze života kojim su živjele kraljevske obitelji, plemići i narod, opise ratnih borbenih sukoba, narodne običaje, život u Osmanskom carstvu, ali i mnogo toga što golica maštu čitatelja. U samom romanu na nekoliko mjesta spominje se kraljica Katarina Kotromanić Kosača.

OGLAS

 
Poetski akvarel je prva Boženina zbirka poezije, iako se ona s pjesmama javlja dugi niz godina u raznim časopisima. „Njezina poezija je svježa, tematski raznolika, topla te na taj način uspijeva ući u srce svojih čitatelja. Svatko će pronaći biser za vlastito uživanje u ovoj poeziji. Božena ne piše riječima, nego vješto slika slobodne stihove i te svoje „poetske akvarele“ uokviruje esencijom svoga bića, da se ne rasplinu izvan stranica ove knjige“ napisala je recenzentica Marija Marić.

OGLAS
Oglasi
LM