viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 05.07.22 @ 21:33

Kako je Viteški.ba prethodno pisao, danas, 5. srpnja blagdan je Svetih Ćirila i Metoda. Hrvatsko kulturno društvo Napredak izabralo je ove slavenske apostole za svoje zaštitnike i na ovaj dan svake godine obilježavaju dan Napretka.

U ime toga, članovi Upravnog odbora HKD ,,Napredak” podružnica Vitez čestitali su svim članovima patron, proslavili ovaj dan svečanom sjednicom, najavili zajedničko druženje i priopćenjem za javnost podsjetili na Napretkovo postojanje i uspješni rad u Vitezu:

OGLAS

Obnoviteljski rad HKD Napredak podružnica Vitez počeo je 1991. godine. Međutim, različiti događaji su utjecali na to da taj rad bude prekinut, kako bi ponovno bio nastavljen 1995. godine. U periodu od 1995. do 1997. godine folklornu skupinu HKD Napredak u Vitezu vode braća Kupreškići, Zoran i Mirjan. U tom periodu bude se i viteški pisci i pjesnici te se izdaje veliki broj knjiga. Vitez postaje poznat po izdavačkoj djelatnosti i gotovo sve knjige izlaze u izdanju Napretka. U sklopu društva od tada djeluju folklorne sekcije, najprije jedna, a sada četiri skupine, A, B, C i seniorska, tamburaška i izdavačka sekcija, a kasnije se osnivaju i orkestar harmonika, mješoviti sastav Napretkov Rither ethno ansambl, mažoretkinje,
Pjevačka skupina Krčevljani, kao i Ženski vokalni sastav. Napredak je organizator književne nagrade Anka Topić koja se počela dodjeljivati 1998. godine. Vrijedno je istaknuti kako je ova nagrada postala veoma značajan kulturni događaj u cijeloj Bosni i Hercegovini. Pored ove nagrade, Napredak je osnivač i godišnje nagrade za kratku priču ,,Marko Martinović Car”. Viteški Napredak u sklopu svoje aktivnosti ,,kulturni četvrtak” organizira brojna predstavljanja knjiga, izložbe likovnih radova, radionice i tribine na različite teme. Obilježava značajne datume u svijetu religije, kulture i tradicije. Organizira koncerte u kojima najvažniju ulogu imaju Napretkove sekcije, naravno uz goste iz drugih Napretkovih podružnica, ali i drugih udruga i organizacija. Napretkove sekcije iza sebe imaju brojne nastupe širom Bosne i Hercegovine, a gostovali su i u nekoliko gradova u Republici Hrvatskoj, Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj i Mađarskoj. Jedne od značajnih aktivnosti su i sudjelovanje na Vinkovčkim jesenima i Đakovačkim vezovima u Republici Hrvatskoj. HKD Napredak Vitez sa svojih više od 300 članova pokušava očuvati hrvatsku, izvornu, narodnu kulturu i tradiciju viteškog kraja, pokušava očuvati identitet Hrvata između ostalog i kroz ovaj vid kulturnog djelovanja. Na svoje aktivnosti, ali i u novo članstvo pozivaju sve građane Viteza, ali i okolice. Imena predsjednika HKD Napredak podružnica Vitez od 1991.:

OGLAS
  1. Fra Božidar Blažević
  2. Zvonimir Čilić
  3. Anto Marjanović
  4. Ljuban Pavlović
  5. Vlado Karin
  6. Zoran Kupreškić
  7. Gordana Mišković.
Oglasi
LM