viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 06.04.23 @ 20:49
OGLAS

Papa Franjo proslavio je tradicionalnu misu Velikog četvrtka opravši noge dvanaestero mladih zatvorenika u maloljetničkom zatvoru u Rimu. Sveti Otac, isusovac rođen u Argentini, prošlog tjedna je primljen u bolnicu zbog bronhitisa, a danas poslijepodne je posjetio zatvor Casal del Marmo, na sjeveru talijanskoga glavnog grada, gdje je još 2013., nakon izbora za papu, oprao noge zatvorenicima. Papa je, dobro raspoložen i oslanjajući se na štap, prišao svakom od 12 mladih zatvorenika, među kojima su bile dvije djevojke, kako bi im oprao noge, a zatim se nagnuo i poljubio im noge. Neki su ga zauzvrat poljubili u ruku, a drugi su s njim razmijenili nekoliko riječi.

OGLAS

“Nadam se da ću se izvući jer ne mogu hodati kako treba”, našalio se 86-godišnji Papa u kratkom, nepripremljenom govoru, smjerajući na svoju otežanu pokretljivost zbog bolova u koljenu. Među mladim zatvorenicima bili su Senegalac, Rumunj, Hrvat i mladić ruskog podrijetla. Na Veliki četvrtak se Katolička crkva spominje dana kada je Krist oprao noge apostolima i ustanovio euharistiju na Posljednjoj večeri. Obred se zadržao u kršćanstvu, osim u nekim granama protestantizma.

Papa bi trebao predvoditi dvije mise na Veliki petak, na dan kada se kršćani prisjećaju Isusove muke i smrti, kao i Via Crucis (Križni put) u rimskom Koloseumu.Predvodit će misu na Uskrsno bdjenje u subotu navečer, a u nedjelju na Uskrs uputit će svoj blagoslov i poruku Urbi et Orbi (gradu i svijetu) na Trgu svetog Petra.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM