spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.9 ° C
4.9 °
4.9 °
98 %
1.3kmh
100 %
Ned
5 °
Pon
7 °
Uto
6 °
Sri
5 °
Čet
6 °

Danas je prvi dan jeseni, trajat će šest minuta duže nego prošle godine

- Oglasi -
- Oglasi -

Jesen je ove godine nastupila noćas, tri sata poslije ponoći po srednjoeuropskom vremenu, a trajat će do 21. prosinca kada će biti prvi dan zime.

Jesen na sjevernu Zemljinu poluloptu dolazi 266. dana 2022. godine u 38. tjednu (u tom trenutku proći će 72,88 posto ove godine). U istom trenutku, na južnoj Zemljinoj polulopti počet će proljeće.

- Oglasi -

Jesen počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom kretanju tijekom godine, presječe nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu.

- Oglasi -

Tog dana Sunce izlazi točno na istoku, a zalazi točno na zapadu; obdanica i noć su jednaki i traju po 12 sati. Taj dan se zove jesenja ravnodnevnica ili jesenji ekvinocij. Stručno i preciznije, dolazak jeseni se definira kao trenutak kada centar Sunčevog diska dospije u nultu deklinaciju, a rektascenzija Sunca je oko 12 sati.

Jesen će ove godine trajati 89 dana, 20 sati i 44 minuta, a interesantno je što je to šest minuta duže nego prošle godine.

U petak, prvog jesenjeg dana Sunce izlazi u 6.26, a zalazi u 18.34 sati.

U Bosni i Hercegovini je, sudeći prema vremenskim izgledima, jesen stigla i nešto ranije, dok su u pojedinim područjima sa većom nadmorskom visinom gdje je tijekom vikenda pao snijeg – pejzaži donijeli pravu zimsku, idiličnu sliku.

Trend temperatura ispod prosjeka za ovo doba godine nastavit će se i u narednim danima, danas i sutra sunčano i bez kiše, a drugog dana vikenda vremenske prilike uslovit će kišu.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.