Za pripremu domaćeg tijesta, osim dobrog recepta, važno je da znate i kako to rade iskusne domaćice. Ukoliko namjeravate da zamijesite tijesto za pitu evo nekoliko korisnih savjeta.
Koristite hladan maslac i ledenu vodu. Također, kuhinjska površina treba da bude hladna, da se ne nalazi blizu toplog pećnice ili pored perilice posuđa. Tijesto za pite mijesite što brže, a na početku činite to isključivo prstima.
Poželjno je i da vam ruke budu hladne, ali vodite računa da ne stavite previše tečnih sastojaka jer će tijesto biti tvrdo, sipajte tek toliko da ga poveže.
Za razliku od drugih vrsta tijesta, koja se ostavljaju na toplom da bi brže nadošla, ono za pite treba da se “odmara” barem 15 minuta u hladnjaku jer se na taj način oslobađa gluten, pa će se lakše razvući i neće “pasti” tijekom pečenja.
Tijesto razvaljajte na ohlađenoj, lagano pobrašnjenoj površini kako se ne bi zalijepilo. Prvo u jednom smjeru, a onda ga okrenite za četvrtinu kruga i opet razvaljajte.
Ponavljajte dok ne dobijete ravnomjeran oblik. Prije pečenja izbockajte tijesto viljuškom kako se ne bi stvorili mjehurići. Zatim stavite papir za pečenje i kratko ga zagrijte u rerni.
Tijesto pecite 12 minuta, potom skinite papir i pecite još pet minuta. Gotovo je kad je zlatno i čvrsto, a površina suha.