viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 12.06.21 @ 11:02

Lideri G7 obvezat će se danas da će iskoristiti sve svoje resurse u nastojanju da se razorne posljedice izazvane pandemijom koronavirusa više nikada ne ponove.

Drugog dana njihovog samita u Cornwallu, oni će izdati deklaraciju u kojoj se navodi niz mjera kojima se ovo želi postići, a cilj je smanjiti vrijeme potrebno za razvoj cjepiva na manje od 100 dana, prenosi klix.ba.

OGLAS

Britanski premijer Boris Johnson otvorio je jučer samit molbom za borbu protiv globalne nejednakosti.

OGLAS

Johnson, koji je domaćin trodnevnog okupljanja u kornvolskom primorskom odmaralištu, rekao je da je od vitalnog značaja učiti se na “greškama” financijske krize 2008. godine i boriti se protiv “ožiljaka” nejednakosti.

OGLAS

Poslije jučerašnjih razgovora, lideri su se pridružili britanskoj kraljici Elizabeti II na večeri.

Lideri G7 izdat će danas Deklaraciju nakon posebne sesije na kojoj će utvrditi plan kojim će se pokušati spriječiti razarajuće ljudske i ekonomske efekte Covida 19.

Deklaracija G7 će sadržati niz konkretnih koraka, uključujući smanjivanje vremena potrebnog za razvoj i licenciranje cjepiva, kao i tretmana i dijagnostike za bilo koju buduću bolest na manje od 100 dana.

Zatim, jačanje globalnih nadzornih mreža i kapaciteta genomskog sekvenciranja i podrška reformi i jačanju Svjetske zdravstvene organizacije.

G7 je organizacija koju čini sedam najvećih svjetskih takozvanih naprednih ekonomija – Kanada, Francuska, Njemačka, Japan, Italija, Velika Britanija i SAD.

Oglasi
LM