viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 28.09.23 @ 14:08

28. rujna 1993. Armija BiH ubila je četveromjesečno dijete u Vitezu. Ni 30 godina od ubojstva četveromjesečnog Ante Garića u Vitezu, do danas nitko nije odgovarao za ovaj zločin.

Postrojbe Armije BIH toga dana granatirale su ambulantu u Vitezu. Koliko je udar bio jak govori podatak da je geler ubio i četveromjesečno dijete u susjednoj zgradi. Majka Ante Garića uzima mrtvo dijete i trči prema istoj zgradi koja je upravo granatirana. To sve govori o razini očaja koji u tom trenu vlada u njenoj glavi. No i ona upravo postaje žrtva propagnadnog ratovanja. Cilja ju medijski snajperist. Kamera uglednog BBC-a. Novinar BBC-a tada pita prevoditelja “Tko je žena, koja plače, koja nosi dijete u bolnicu”. Lokalni “istinoljubivi” prevoditelj mu naravno “pošteno pojašnjava”: “Mama je Bošnjakinja, dijete je ubio HVO”

I tako na BBC-u izlazi 29.9.1993 prilog – video vijest u kojem se gledateljima tumači “upravo vidimo majku Bošnjakinju, kako trči sa svojim ranjenim djetetom, u zgradu ambulante, koju je HVO upravo granatirao”.  BBC se nikada nije ispričao za ovaj nenamjerni ili namjerni previd. Statistika učinka granatiranja u Vitezu koje Haaški sud nikada nije presudio kao “prekomjerno”: Anto Garić 28.5.1993-28.9.1993 je prema evidenciji civilnih žrtava rata najmlađa žrtva hrvatske nacionalnosti tijekom rata u BiH. Samo u Vitezu muslimanska Armija je ubila 37 djece hrvatske nacionalnosti te su tom prilikom ubili i Zaima Tahirovića, maleno dijete bošnjačke nacionalnosti. Za ove zločine nitko nije odgovarao. Samo 10 dana prije ubojstva malenog Ante u Vitezu su ubili djevojčicu Ivanu Garić (16). Tijekom rata i potpune blokade Lašvanske doline koja je trajala 316 dana, u Vitezu je poginulo ili nestalo 653 Hrvata. Među nevinim žrtvama bilo je 38 djece. Ranjeno je više od dvije tisuće vojnika i civila, ostalo je 328 udovica, 22 djece bez oba, a 431 dijete bez jednog roditelja. Spaljeno je i uništeno više od 30 sela i zaselaka, a do danas nitko iz vrha bošnjačke vlasti nije odgovarao za ove stravične pokolje i progon hrvatskog stanovništva.

OGLAS
Oglasi
LM