Zrak u vitezu
OGLAS
//
nakon glasova iz dijaspore
Vrijeme objave: 21.10.24 @ 12:00
OGLAS

Ushićeno je Bakir Izetbegović u izbornoj noći govorio kako je SDA dobila deset novih načelničkih i gradonačelničkih pozicija, a izgubila samo dvije postojeće. Kada su u pitanju izgubljene općine, predsjednik SDA govorio je o Banovićima i Ilijašu, piše Avaz.

OGLAS

Govoreći o Unsko-sanskoj županiji, spomenuo je samo pobjedu u Ključu, no Bosanskog Petrovca se nije dotakao. Iako je aktualni načelnik Mahmut Jukić proglasio pobjedu u izbornoj noći, situacija s glasovima u odsustvu, putem mobilnih timova i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, drastično se promijenila.

Čeka se dijaspora
Bobana Velaga-Lipić (SNSD) trenutno ima 25 glasa više od Jukića, a još se čekaju glasovi putem pošte. Ako se sjetimo izbora prije četiri godine, tada su bošnjački kandidati putem pošte osvojili 48 glasova, a prosrpski 24.

OGLAS

No, na ovim izborima razlika je u tome što prosrpski orijentirani birači imaju samo jednog kandidata, a bošnjački dva i vrlo je moguće da SDA izgubi ovu općinu. Izetbegović je kazao te noći i da je SDA zadržala svih pet načelničkih pozicija u ŽSB. No, i to bi se moglo ispostaviti kao netočno. U Bugojnu su u izbornoj noći i kandidat SDA Mirza Idrizović i kandidat trojke Edin Mašić proglasili pobjedu, no na kraju su glasovi dijaspore odlučili pobjednika. Mašić je imao 28 glasova više od Idrizovića.

OGLAS

Zovko ostaje
Predsjednik SDA je poručio i da su ostvarili pobjedu u Žepču, no ni to nije bilo istina. Mato Zovko (HDZ), koji je već 22 godine bez prestanka načelnik Žepča, a ukupno 27, ostat će načelnik. On je prema svemu sudeći pobijedio zahvaljujući glasovima pošte, s obzirom da je dobio 196 glasova dijaspore, a SDA-ov Suvad Hadžić 56. Zbirno Zovko je dobio 4.931 glas, Hadžić 4.915, a HDS-ov Andrej Kajić 2.742.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM