viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.12.23 @ 13:36

Planirate li uskoro putovati u inozemstvo, zasigurno se pitate što (ne)smijete prenositi preko granice. Zbog svih pravila, kojih je toliko da ih ponekad nije lako zapamtiti ni samim carinicima, građani su nerijetko zbunjeni i traže informaciju više. Nerijetko se u traženju informacija potkrade i neki propust ili pogreška. Tako se dogodilo i u tekstu u tiskanom izdanju i na portalu Večernjeg lista BiH.

Sa zahtjevom za ispravak reagirala je Carinska uprava Republike Hrvatske. Naime, kako navode, “u skladu sa Zakonom o medijima, a radi objektivnog i točnog informiranja javnosti, a slijedom objavljenog teksta na portalu Večernjeg lista BiH od 17. 12. 2023. pod naslovom “Iseljeništvo nakon blagdana iz BiH u Hrvatsku neće smjeti unijeti meso, vino…”, uočili su kako se u stalnom ponavljanju informacija o oslobođenjima i ograničenjima u putničkom prometu prilikom unosa/uvoza robe u RH – EU iz trećih zemalja ističu netočne informacije.

OGLAS

Naime, iz Carine pozornost skreću na rečenicu “Prema važećim propisima, iz BiH se u RH može unijeti svježeg voća i povrća, osim krumpira, do 5 kilograma po osobi”, koja je netočna. Uvoz bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta iz trećih zemalja podliježe zabranama i ograničenjima uvoza sukladno posebnim propisima EU-a o uvozu biljaka i biljnih proizvoda koji su doneseni kako bi zaštitili biljke u EU i održali ih zdravima. Ti propisi primjenjuju se i na putnički promet, a uključuju i zabrane i ograničenja uvoza bilja i biljnih proizvoda u osobnoj prtljazi putnika. Sjeme i/ili bilje za sadnju koje čini dio osobne prtljage putnika dopušteno je uvoziti u EU uz fitosanitarni certifikat izdan od nadležnog fitosanitarnog tijela zemlje iz koje putnici dolaze. Pri tome putnik je obvezan podnijeti prijavu za fitosanitarni pregled sjemena i bilja za sadnju na graničnoj kontrolnoj postaji koji obavljaju fitosanitarni inspektori Državnog inspektorata RH.

OGLAS

Granične kontrolne postaje u RH na kojima se obavljaju službene kontrole bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta jesu Bajakovo, Karasovići, Nova Sela, Ploče (pomorska luka), Rijeka (pomorska luka), Stara Gradiška i Zagreb – zračna luka. Uvoz sjemena i bilja za sadnju u osobnoj prtljazi putnika nije dopušten preko drugih graničnih prijelaza RH. Sjeme i bilje za sadnju koje je na popisu zabranjenih vrsta i za koje nije obavljen obvezni fitosanitarni pregled obvezno se oduzimaju od putnika. Voće izuzeto od navedenih fitosanitarnih propisa i za koje nije potreban fitosanitarni certifikat su ananas, svjež ili suh, kokosov orah, svjež ili suh, neovisno je li oljušten, oguljen ili ne, durian, banane, uključujući banane za kuhanje, svježe ili suhe, te datulje, svježe ili suhe.

OGLAS
Oglasi
LM