viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.03.23 @ 09:18
OGLAS

Moguće izmjene Ustava Federacije Bosne i Hercegovine od strane visokog predstavnika u BiH koje bi odblokirale procese formiranja vlasti i konačno omogućile formiranje nove Vlade, komentirao je i Hamdija Abdić Tigar, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH.

-Uopće mi ne ide u glavu da i ovako nakaradna izmjena Ustava koju najavljuju mediji odgovara ovima koji na sve pristaju da se dočepaju pozicije premijera i ministarskih mijesta u Vladi FBiH. Prije svega me interesira kakvi su ovo umovi koji bi na ovaj način predložili izmjene Ustava te samim tim ugrozili i ovo malo demokratije koju imamo.

OGLAS

Ističe da je evidentno da se opet pokušavaju obezvrijediti izbori i iskazana volja naroda.

OGLAS

– Smatram da je krajnje vrijeme da se okupe svi patrioti, ugledni ljudi, svi oni koji vrše važne dužnosti, intelektualci i svi probosanski orijentirani građani bez obzira na stranačku pripadnost i da stvorimo pokret za obranu demokracije i pozicije bošnjačkog naroda. Potrebno je čim prije aktivirati sav intelektualni dio društva te pozvati narod na protest protiv ovakvih nametanja koji u konačnici bošnjački narod svode na manjinu u kojoj gube sve poluge opstojnosti na ovom području – ističe on.

OGLAS

Dodaje da bi nametanje visokog predstavnika omogućilo određenim skupinama da sudjeluju u vlasti toliko da pozicije koje pripadaju Bošnjacima predaju u ruke “onima koji žele rasturiti ovu zemlju za koju smo krv proljevali i živote davali”,

– Mislim da je žaba skuhana te je vrijeme da iskoči iz vode i zato tko nema hrabrosti za radikalne poteze koji su neizbježni neka se odmah povuče. Mislim da na ovakve najave moramo napraviti žestok odgovor, mislim da je ovo crvena linija. Moramo iskoristiti sve resurse i pokazati odlučnost da se nećemo složiti sa ovakvim potezima i predati zemlju u ruke podanika koji bi kako naš narod kaže prodali vjeru za večeru i isporučili je dokazanim rušeteljima države. Vidim da nas “trojka” uvjerava da imaju proste većine u Zastupničkom domu i Domu naroda FBiH pa ih pozivam da zajednički podržimo izmjenu Ustava koje bi im omogućile da formiraju vlast i da vladaju. U kontaktu koje imam sa ljudima iz “trojke” stičem dojam da su oni u principu za ovaj moj prijedlog jer im to otvara put da formiraju vlast u FBiH ali to ne smiju podrzati jer im je to zabranio HDZ.

Iskreno, svi znamo da oni za svaki potez traže dopuštenje od Dragana Čovića i da bez obzira što znaju da je ovaj moj prijedlog dobar da se ne smiju upustiti u tu priču. Iskreno, moj stav se može opisati u dvije riječi, “pokrenimo se!” – poručuje Hamdija Abdić.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM