viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.01.24 @ 07:27

Središnja uprava HKD Napredak oglasila se još jednom, a sve temeljem velikih problema koji su nastali u Busovači kada se kao predsjednici podružnice ovog najuglednijeg hrvatskog Društva istovremeno javljaju Josip Križanović, dosadašnji predsjednik te Bojan Petrović, koji tvrdi kako ima potrebno Rješenje iz Ministarstva pravosuđa i uprave ŽSB.

S time u vezi ponovno su se oglasili iz Središnje uprave HKD Napredak, a njihov tekst prenosimo u cjelini bez uredničkih intervencija:

OGLAS

“Poštovani,
Podsjećamo Vas kako je Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Društvo koje ima tradiciju dugu preko 120 godina i koje je sazdano od 66 podružnica koje djeluju diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Europe, ali svijeta i koje svoj rad zasniva na važećim zakonskim i podzakonskim propisima, pri tom poštujući i Statut društva, ali i usklađene akte koje svaka od podružnica potpisuje, među kojima su Odluka o uvažavanju organizacijske strukture HKD Napredak i čuvanju jedinstva Društva, Pravilnik o reguliranju međusobnih odnosa unutar HKD Napredak kao i Akt o odobrenju prava korištenja zaštićenih robnih žigova nositelja prava HKD Napredak.
Središnja uprava je dužna poštivati autonomiju podružnica koja im je data Statutom društva i Pravilnikom, ali ujedno pratiti i nadgledati rad podružnica kako bi se osiguralo puno poštivanje osnovnih ciljeva Društva, statuta Društva i podružnica, pravilnika i ostalih akata usvojenih u skladu sa zakonom i statutom Društva. 

OGLAS

Pravo i obveza Središnje uprave da kontrolira rad podružnica posebno se odnosi na financijsko poslovanje podružnica i raspolaganje sa njenom imovinom. S tim u vezi, Središnja uprava je ovlaštena da, ukoliko se ne uspije pronaći drugo prihvatljivo rješenje, raspusti vodstvo podružnice, odnosno bilo koje druge pravne udruge Društva koja djeluje u svijetu, ukoliko ne vodi računa o funkcioniranju bilo koje podružnice, programskim načelima ili financijama. 
Statut Društva je sukladno članku 55. Statuta jedinstven za cijelo Društvo i podružnice/udruge ga mogu mijenjati samo ukoliko je to potrebno za registraciju i poslovanje u pojedinoj općini, županiji, regiji ili državi.
Podružnica Busovača ima između ostalog potpisanu Odluku o uvažavanju organizacijske strukture HKD Napredak i čuvanju jedinstva Društva, Pravilnik o reguliranju međusobnih odnosa unutar HKD Napredak, kao i Akt o odobrenju prava korištenja zaštićenih robnih žigova nositelja prava HKD Napredak od 10.10.2007. godine. 
Sukladno članku 8. Akta, korisnik se obvezuje da bez znanja i pismene suglasnosti nositelja, zaštićene žigove iz članka 1. ovog Akta neće ustupati, prosljeđivati ili davati suglasnost na uporabu trećim licima, te člankom 9. se obvezuje da će u najkraćem roku nositelja obavijestiti o svim raspoloživim saznanjima o neovlaštenom korištenju žigova iz članka 1. ovog Akta od strane trećih lica, a što je u datom slučaju i učinjeno.

OGLAS

Članak 13. potpisanog akta propisuje kako će u slučaju nepoštivanja odredbi ovog Akta, kao i Statuta HKD Napredak i Pravilnika o reguliranju međusobnih odnosa unutar HKD Napredak, nositelj zabraniti korisniku daljnju upotrebu žigova iz članka 1. ovog Akta.
Imajući u vidu navedeno dana 9. siječnja 2024. godine Stručna služba Središnje uprave Društva je temeljem Odluka i zaključaka s I. elektroničke sjednice Središnje uprave od 9.1.2024. godine, a s ciljem zaštite imovine Društva od tada aktualnog predsjednika podružnice g. Josipa Križanovića preuzela ključeve službenih prostorija podružnice Busovača (ključeve ulaza u glavnu zgradu i ureda podružnice) koja se nalazi na adresi Ulica Branitelja domovine bb, Busovača, kao i dostavljenu dokumentaciju, a o čemu je sačinjen zapisnik i navedeno sukladno propisima deponirano.
Nakon održane Skupštine podružnice Središnja uprava je iz medija obaviještena kako je održana i paralelna Skupština na kojoj je Bojan Petrović izabran za novog predsjednika, dok su za dopredsjednike izabrani Slaven Katava i Stipo Krišto. Za poziciju rizničara izabran je Stjepan Čović, a za tajnicu Katarina Livaja. Za članove Upravnog odbora izabrani su: Nikica Petrović, Zoran Smoljo, Lucija Livaja, Dragan Ćosić Damba i Anto Bašić. Navedena lica se nisu ranije, a niti po održavanju Skupštine, obraćala Središnjoj upravi, niti su Središnjoj upravi Društva dostavila bilo kakav dokument kojim bi dokazali legalitet održavanja paralelne Skupštine, odnosno nemaju ovlaštenje za potpisivanje bilo koje vrste dokumenta, kao ni prava korištenja zaštićenih robnih žigova nositelja prava HKD Napredak.
Navedena lica su se Središnjoj upravi obraćala samo putem e-maila sa zahtjevima za povrat dokumentacije i ključeva, te su također putem e-maila Stručnoj službi Središnje uprave dostavila Odluku o isključenju Josipa Križanovića iz članstva podružnice, kao i Rješenje Ministarstva pravosuđa i uprave Srednjobosanske županije broj 03-04-96/2024 od 8.1.2024. godine, a koja obraćanja datiraju od 10.1.2024. godine.

Iz dostavljenog Rješenja je vidljivo kako su izmijenjeni upisani ciljevi udruženja, kao i osobe ovlaštene za predstavljanje i zastupanje udruženja. Članak 57. stav 2. Statuta Društva jasno propisuje kako su podružnice dužne obavještavati Središnju upravu o održanim Skupštinama i o kandidatima za Upravna tijela podružnica, te Vas molimo da nam sukladno tome dostavite svu potrebnu dokumentaciju koja se odnosi na održavanje skupštine podružnice na kojoj je za predsjednika podružnice izabran Bojan Petrović, a sukladno obvezama koje su propisane u Zakonu, Statutu Društva, Statutu podružnice i drugim potpisanim i obvezujućim aktima. Sukladno gore navedenom, molimo Vas da nam dostavite traženu dokumentaciju i to: Odluku o sazivanju izborno – izvještajne skupštine HKD Napredak podružnica Busovača, Predloženi Dnevni red, Poslovnik o radu Skupštine podružnice Busovača, Prijedlog radnih tijela Skupštine, Ovjereni Statut podružnice, Odluku o izboru osobe ovlaštene za zastupanje i predstavljanje, Odluku o izboru Upravnog odbora podružnice, Odluku o izboru Nadzornog odbora podružnice, popis redovitih članova HKD Napredak podružnica Busovača koji imaju pravo sudjelovanja na izborno – izvještajnoj skupštini podružnice, popis zastupnika Glavne izborno – izvještajne Skupštine Hrvatskog kulturnog društva Napredak podružnica Busovača sa vlastoručnim potpisima, kao i sve druge na Skupštini usvojene odluke i zaključke, te Zapisnik sa održane Skupštine potpisan od strane predsjedatelja Skupštine i zapisničara, kao i audio zapis sa skupštine, ukoliko isti postoji, te sve druge relevantne i raspoložive dokaze među kojima su policijski zapisnici, kao i svi drugi relevantni dokumenti.
Nakon dostavljene tražene dokumentacije, Središnja uprava će na prvoj narednoj sjednici razmatrati sva pitanja o nastaloj situaciji, te dati smjernice za daljnje postupanje, pa tako odlučiti i vezano za eventualnu legalnu primopredaju dužnosti, a koja podrazumijeva i povrat deponirane dokumentacije i ključeva koji su predmet Vašeg zahtjeva.
S poštovanjem, 
Središnja Uprava HKD Napredak.

Oglasi
LM