viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.09.23 @ 19:52
OGLAS

Prijedlog zakona o ujednačavanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH (OSBiH) donesen je na današnjoj sjednici Parlamenta FBiH po hitnom postupku. Time se ispravlja nepravda prema pripadnicima OSBiH kroz propis kojim se vojnim osiguranicima izjednačava isplatni koeficijenat kod obračuna mirovina, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

To ministarstvo, koje je predlagač zakona, u razlozima za njegovo donošenje, između ostalog, navodi da je Prijedlog zakona o ujednačavanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u OSBiH eliminiranje nejednakosti nastale uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenta za istu kategoriju vojnih osiguranika koji su stekli pravo na mirovinu u periodu do 2018. godine, a po istom Zakonu o službi u OSBiH, što je dovelo do derogiranja načela jednakosti pred zakonom i što je u suprotnosti sa Ustavom Federacije BiH, te odredbama Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

OGLAS

Do stupanja na snagu ovog zakona preostalo je još njegovo potvrđivanje na Domu naroda FBiH, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.   

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM