viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.05.24 @ 19:11
OGLAS

Federalni zavod za zapošljavanje želi podsjetiti na rezultate istraživanja tržišta rada 2023/2024, koje je realizirano tokom rujna i listopada 2023. godine na osnovu reprezentativnog uzorka poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju pet i više zaposlenih, s obzirom da je trenutno aktualna tema upisa u srednje škole i fakultete te da mnogima, kako djeci tako i njihovim roditeljima/starateljima, predstoji donošenje važne odluke o daljnjem školovanju i izboru budućeg zanimanja.

OGLAS

Provedeno istraživanje može olakšati donošenje odluke ako se u obzir uzmu rezultati koji se odnose na podatke o traženim zanimanjima na tržištu rada u FBiH u narednom periodu, priopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Od ukupno 1.248 anketiranih, 781 poslodavac (63 posto) je iskazao potrebu za zapošljavanjem 4.760 novih radnika u 2024. godini, uglavnom zbog očekivanog povećanja obima poslovanja. Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u narednoj godini iskazane su za zanimanjima u prerađivačkoj industriji (42%), zatim trgovini (17%), građevinarstvu (13%), ugostiteljstvu (11%) itd.

OGLAS

Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III stupnja (KV), i to 64%. Slijedi tražnja za radnicima srednje stručne spreme IV stupnja (SSS) 19%, te za radnicima visoke stručne spreme (VSS) 6,8%.

OGLAS

Najtraženija zanimanja III i IV stupnja srednje stručne spreme u 2024. godini prema rezultatima anketiranja će biti: prodavač – trgovac, konobar, bravar, zavarivač, varilac, vozač kamiona, kuhar, šivač, stolar, zidar, tesar, strojarski tehničar.

OGLAS

Za zanimanja sa fakultetskim obrazovanjem, najveća potražnja prema prognozama poslodavaca će biti iskazana za radnicima iz IT sektora (inženjerima elektrotehnike, sustav inženjerima, programerima – IT developerima i dr.), zatim ekonomistima, magistrima farmacije te strojarskim i građevinskim inženjerima.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM