viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.07.22 @ 21:53

U prepunom Centru za kulturu Travnik održana je tribina Stranke demokratske akcije, na kojoj se prisutnima obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, javljeno je iz SDA.

Kako je rečeno iz SDA, Izetbegović je tokom obraćanja podsjetio da SDA postoji već 32 godine, te da je ona jedina sposobna građanima ponuditi istinu, o kojoj svjedoči i više od tri desetljeća borbe SDA za državu Bosnu i Hercegovinu.

OGLAS

– Nezavisnost, razbijanje jednopartijskog sistema, jednoumlja, raspad Jugoslavije, obrana BiH, postdejtonsko vrijeme, jačanje države i izgradnja njenih institucija, briga o stotinama tisuća ranjenih. Sve je to radila SDA. Naravno, to je prošlost, ali je iz te prošlosti proizašla jedna činjenica. Bošnjaci i bosanski patrioti postali su faktor, bez kojeg nema računice ne samo u Bosni i Hercegovini već i u ovom dijelu Europe – kazao je Izetbegović.

OGLAS

Govoreći o izazovima u posljednjem mandatu, ukazao je na opstrukcije retrogradnih politika i nasrtaje na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

OGLAS

– Ništa od onoga što su takve politike namjeravale postići nisu uspjeli. Zatim je uslijedio udar pandemije na ekonomiju i zdravlje ljudi. Sve to smo prevazišli. Danas imamo 10.000 više zaposlenih nego prije pandemije – podsjetio je Izetbegović.

– Mi se možemo ljutiti na međunarodnu zajednicu, ali mnogo je toga dobrog što su oni za nas uradili. Što se tiče novog plana OHR-a, u njemu ima i dobrih stvari, ali opasnost je u onom pragu od tri posto. Ako uvedu taj kriterij, da predstavnici naroda u onim županijama u kojima su manjina ne mogu biti izabrani u Dom naroda FBiH, tada će definitivno HDZ-u u ruke dati kontrolu nad tim dijelom Doma naroda FBiH i, što je još opasnije, jako povećati šanse SNSD-u da kontroliraju Klub Srba i da naprave kliješta skupa sa HDZ-om. Mi se moramo snažno oduprijeti tome. Ne smijemo dozvoliti da nam naprave ta kliješta – poručio je Izetbegović.

Oglasi
LM