viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.05.21 @ 20:31

Zajednica žena HDZ-a BiH “Kraljica Katarina Kosača” organizirala je višemjesečnu akciju prikupljanja pomoći za potresom pogođeno područje Banovine, koja će u subotu biti uručena potrebitima. Izaslanica u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednica Zajednice žena Marina Pendeš govori o ovoj akciji, ali i političkim prijeporima u BiH, NATO putu zemlje.

Kada ste započeli s realizacijom pomoći za porušenu Banovinu?

OGLAS

– Odmah nakon potresa razmijenila sam stavove s članicama užeg Predsjedništva o potrebi organiziranja humanitarne akcije prikupljanja financijskih sredstava za pomoć našim sunarodnjacima na Banovini i već na sjednici Predsjedništva Zajednice žena HDZ-a BiH od 5. siječnja 2021. donijele smo odluku o organiziranju humanitarne akcije u koju smo uključile sve naše organizacije diljem BiH. Na temelju ranijih iskustava kad su u pitanju prirodne katastrofe i nesreće, znamo kako se ljudi žurno organiziraju u dostavi hrane, lijekova i potrepština za nužni smještaj te smo se zbog toga opredijelile za akciju prikupljanja financijske pomoći za institucije poput domova za stare i nemoćne ili škola. Uvažavajući ekonomsku situaciju, kao posljedicu korone, i već započete akcije koje je organizirao Caritas BiH, dale smo sebi rok od tri mjeseca smatrajući kako ćemo u tom razdoblju sigurno prikupiti sredstva koja će pomoći u obnovi neke od institucija. I ovom prigodom moram iskazati zadovoljstvo i zahvalnost svakoj članici Zajednice žena HDZ-a BiH i svima koji su svesrdno podržali našu akciju te omogućili da se uspješno i na vrijeme okonča.

OGLAS

U subotu predajete donaciju?!

OGLAS

– Tako je, prije nego što smo donijeli odluku ipak smo se konzultirali s odgovornim osobama u RH – koja je to institucija kojoj bi ova donacija uvelike pomogla u obnovi te smo zajednički odlučili da to bude Dom za stare i nemoćne u Petrinji. Očekivali smo kako ćemo prikupiti oko 100.000 kuna. No, ipak je srce naših Hrvatica u BiH veliko, skupile smo oko 140.000 kuna. To je bila akcija “Od srca”. Tako da smo 100.000 kn usmjerili Domu za stare i nemoćne u Petrinji, a ostatak od oko 40.000 kn (10.600 KM) usmjerili smo u zajedničku humanitarnu akciju za obnovu OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji, koju je inicirao predsjednik Dragan Čović sa svim HDZ-ovim načelnicima, gradonačelnicima i predsjednicima županijskih vlada.

Novac, dakle, ide za dvije potrebite institucije. Na čelu jedne je i najozbiljnija kandidatkinja za gradonačelnicu Petrinje?!

– Da, na čelu Doma za stare i nemoćne trenutačno je najizglednija kandidatkinja za gradonačelnicu Petrinje. Smatram kako je gđa. Magdalena Komes osoba kojoj se vjeruje i kako su birači to već svojim glasovima u prvom izbornom krugu dali do znanja. Vjerujem kako će Petrinja u drugom izbornom krugu dobiti ženu za gradonačelnicu. Kao predsjednica ZŽ-a HDZ-a BiH, želim potaknuti sve koji žele da život u Petrinji bude ugodniji i ljepši te da se Petrinja što brže obnovi, da daju svoj glas na izborima Magdaleni Komes. Ona zna, može i hoće raditi za sve Petrinjke i Petrinjce.

Koliko je važno što su Hrvati iz BiH pokazali zajedništvo s ljudima u nevolji na području Banovine?

– Nas Hrvate katolike od djetinjstva uče kako je jako bitno pomagati ljudima u nevolji, bez obzira na to o kome je riječ, a veza s našom braćom u RH je neraskidiva te je ovo samo još jedna potvrda tome.

Zastupnica ste u državnom Parlamentu, mislite li kako postoji kvalificirana većina koja bi bila u stanju izglasati ustavne/izborne reforme u BiH i vjerujete li u njih?

– S obzirom na retoriku velikog broja zastupnika i izaslanika koji kažu kako Bosna i Hercegovina treba biti dio europskih i euroatlantskih integracija, da se treba poštivati izvorni Daytonski sporazum, da je Bosna i Hercegovina avnojevska tvorevina, da težimo demokratskim vrijednostima, želimo poštivati ljudska prava i slobode, smatram kako ne bi trebalo biti problema u pokretanju reformskih procesa, prvenstveno izmjene Izbornoga zakona. Ali retorika pojedinih političkih predstavnika, ono što misle i ono što rade nije harmonizirano te često služi za populističke ciljeve. No, ipak vjerujem kako će se pojedinci urazumiti i krenuti u reforme u interesu svih konstitutivnih naroda u BiH, kao i ostalih građana.

Razumijem potrebu za optimizmom, ali svejedno bošnjačke stranke kuju planove Hrvate pospremiti u oporbu nakon izbora sljedeće godine?!

– Kao što rekoh, ne može Hrvate nitko pospremiti u oporbu, mi smo konstitutivni narod, doprinijeli smo neovisnosti BiH kao države kroz referendum, aktivno sudjelovali u obrani domovine, dali doprinos u zaustavljanju rata i izgradnji mira, aktivno radimo na reformama. Ovo je naša zemlja!

Što će biti vaš odgovor?

– Naš odgovor uvijek je bio u iznalaženju rješenja, nudimo rješenja, ali još nemamo odgovorne partnere.

U slučaju da se dogodi nova “platforma”, Alijansa, postoji li opasnost od destabilizacija, moguće i disolucije BiH?

– O tome bi trebali dobro razmisliti oni politički lideri koji se sada u BiH ponašaju kao Slobodan Milošević u bivšoj Jugoslaviji, računajući na broj itd. Historia est magistra vitae.

U više mandata bili ste ministrica i zamjenica ministra obrane BiH, jeste li zadovoljni kako sada zemlja ispunjava reforme na putu k NATO-u?

– Naravno da nisam zadovoljna s obzirom na to da smo imali jedan značajan zamah na euroatlantskom putu. No, NATO nije samo obrambeni nego i politički savez, a ni jedna zemlja koja je bila u tranziciji nije postala članica EU-a, a da prethodno nije postala članica NATO-a. To bi nam svima trebala biti vodilja ako želimo doprinositi miru, stabilnosti i ekonomskom razvitku.

(vecernji.ba)

Oglasi
LM