viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 21.05.23 @ 16:24
OGLAS

Ono što smo sijali posljednjih 30 godina, danas žanjemo. Bosna i Hercegovina preplavljena je oružjem, što legalnim što ilegalnim. Nedavni slučajevi masovnih ubojstava vatrenim oružjem u Srbiji upalili su alarme i pojačali zabrinutost i u BiH, prenosi Večernji list. Potražnja za sefovima za čuvanje oružja enormno je porasla, što potvrđuju trgovci, ističući da kupci masovno traže ovaj artikl. Da posljednjih dana vlada prava pomama za sefovima, potvrđuju iz banjolučke trgovine oružja “A.R.M.S. sistemi”, navodeći da je potražnja porasla poslije tragičnih događaja u Srbiji. ”Imamo sefove za pištolje, za duge cijevi i automatske puške, a imamo i one za veću količinu, namijenjene uglavnom za streljačke klubove”, rekli su za Glas Srpske u ovoj specijaliziranoj trgovini.

Ogromna potražnja

OGLAS

”Sefovi za puške koštaju od 850 KM pa naviše, a u njih može stati najmanje pet pušaka. To su sefovi debljine tri milimetra, od čelika i gvožđa, koji dva sata ne propuštaju toplinu, a teški su oko 250 kg”, ističu. Da je došlo do velike potražnje za sefovima za čuvanje oružja posljednjih desetak dana, potvrđuju i u tvrtki “Ideal prom” iz Lukavca. ”Ogromna je potražnja za sefovima, a nemile scene i događanja u Srbiji utjecali su na to jer kupci samo zovu. Velik je broj narudžbi jer je situacija najozbiljnije shvaćena. Potražnja prije tragedija u Srbiji nije bila ni približna kao sada”, kazali su u ovoj tvrtki i dodali da se cijene sefova kreću do 230 KM. Kažu kako im zahtjevi stižu iz cijele BiH, a trude se svima sefove dostaviti navrijeme jer, kako kažu, nitko ne voli čekati. Prema podacima Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) BiH, u našoj zemlji u prošloj godini su registrirana ukupno 348.692 komada oružja – 218.442 u FBiH, 126.431 u RS-u i 3819 u Distriktu Brčko. Tijekom 2022. entitetska ministarstva unutarnjih poslova izdala su 13.892 odobrenja za nabavu oružja – 9959 u FBiH i 3933 u RS-u. Onog nelegalnog tri puta je više. Prema podacima istraživačke agencije “Small Arms Survey” sa sjedištem u Ženevi, u BiH se nalazi ukupno 1,185.000 komada oružja, od čega je više od 832.000 neregistrirano. ”Procjene variraju, ali je nepobitna činjenica da se radi o ogromnim količinama naoružanja u rukama građana ili u skrivenim, improviziranim skladištima na raznim lokacijama, što su potvrdile brojne policijske akcije”, kaže stručnjak za sigurnost Safet Mušić.

OGLAS

12 zakona

OGLAS

Pucnjava u Beogradu otvorila je brojna pitanja, među kojima i ono kakva je kontrola oružja u BiH. U BiH je trenutačno na snazi 12 zakona o oružju, koji su djelomično usklađeni sa smjernicom EU-a o oružju, prenosi Večernji list BiH. Neki od njih predviđaju mogućnost legalizacije oružja, što znači da ga građani mogu predati, a da kazneno ne odgovaraju. Zakon o oružju i streljivu USŽ-a trenutačno je najusklađeniji s tom smjernicom te služi kao uzorak za usklađivanje u drugim županijama, Distriktu Brčko i RS-u. Skriveni i dva i pol puta brojniji arsenal predstavlja mnogo veću opasnost od naoružanja u legalnom posjedu građana, ističe profesor kriminalističke psihologije Sandi Dizdarević. – Jedini način suzbijanja je ofenzivno djelovanje policijskih agencija na temelju prikupljenih obavještajnih podataka – ističe Dizdarević. Kazna za nelegalno posjedovanje oružja u BiH iznosi do tri godine zatvora, a previđene su i novčane kazne od 500 do 1000 KM za fizičke osobe odnosno od 10.000 do 15.000 KM za pravne.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM