OGLAS
Vrijeme objave: 21.08.23 @ 13:04
OGLAS

Predstavnici ratnih vojnih invalida Federacije Bosne i Hercegovine zatražili su od Federalnog ministarstva za pitanje branitelja, točnije, Vlade Federacije BiH izmjene Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji kojima bi se povećala osnovica za invalidnine, potvrdio je za Faktor Esad Delić, predsjednik Saveza udruženja ratnih vojnih invalida FBiH.
Ove godine povećanje invalidnina je bilo prema “švicarskoj formuli”, odnosno, rastu bruto domaćeg proizvoda i indeksu potrošačkih cijena a što je nekih 3,9 posto.

OGLAS

Ukoliko se zakon ne izmjeni, naredne godine će povećanje biti manje zbog manjeg rasta BDP-a.

Mi smo zahtjev za izmjenu zakona već uputili prema Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu za pitanje branitelja kako bi se povećala osnovica za invalidnine. Čekamo poziv za sastanak kako bi se sjelo i “pretresla” ova problematika.

OGLAS

Također tražimo da se i ratnim vojnim invalidima naknade usklađuju kao i umirovljenicima, nekoliko puta u godini. Prošle godine najveće povećanje invalidnina je bilo 50 KM, a najmanje dvije KM koje su dobili ljudi kojima je utvrđen manji stupanj invaliditeta.

OGLAS

Povećanje osnovice tražimo jer svaki dan kada uđete u granap cijene hrane su više za 10-15 pfeninga. Koliko je to mjesečno? Cijene divljaju, a naše invalidnine su male, govori Delić i dodaje:

OGLAS

Sa prosječne invalidnine koja je 360 KM izašli smo na 400 KM, a to je malo. Tko može živjeti od 400 KM?

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM