viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 12.02.24 @ 11:42

– Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za siječanj ove godine košta 2.895 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za studeni 2023. iznosila je 1.310 KM, podatak je  Federalnog zavoda za statistiku. Minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 619 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 45,25 posto. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 21,38 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine: prehrana (44,42 posto sudjelovanje u sindikalnoj potrošačkoj košarici) stanovanje i komunalne usluge (13,75 posto), higijena i održavanje zdravlja (9,43 posto), obrazovanje i kultura (10,36 posto), odjeća i obuća (10,36 posto), prijevoz (4,77 posto), te  održavanje domaćinstva (6,91 posto sudjelovanje u sindikalnoj potrošačkoj košarici).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSS BiH. 

Oglasi
LM