viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 06.04.23 @ 20:12
OGLAS

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine naložila je nositelju dozvole/proizvođaču lijeka protiv suhog kašlja Pholcodin Alkaloid 10 miligrama da dostavi prijedlog mjera nakon odluke Europske komisije o povlačenju ovog lijeka, odgovoreno je iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH na upit.

To znači da je pomenuti lijek i dalje dostupan u našoj zemlji.

OGLAS

,,Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH prati aktivnosti koje se sprovode u državama članicama Europske unije. S tim u vezi, Agencija je naložila nositelju dozvole/proizvođaču lijeka dostavljanje prijedloga mjera povodom pomenute odluke Europske komisije. Predložene mjere će Agencija ocijeniti i naložiti realizaciju odobrenih koraka i aktivnosti”, navode iz Agencije.

OGLAS

Europska komisija je u ožujku ove godine donijela odluku o povlačenju gotovih lijekova sa aktivnim sastojkom pholcodin, sa tržišta svih država članica Europske unije.

OGLAS

Lijek ima dugogodišnju primjenu u tretmanu suhog kašlja. Međutim, zbog potencijalne alergijske reakcije kod pacijenata koji se podvrgavaju anesteziji, a koji su u prethodnih 12 mjeseci primali pholcodin, donesena je odluka o povlačenju, jer nije bilo mogućnosti da se uspostave mjere minimizacije navedenog rizika.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode Hrvatske (HALMED) izvijestila je još u ponedjeljak da će u četvrtak, 6. travnja iz ljekarni biti povučen lijek pholcodin. Lijek je iz ljekarni povučen i u Srbiji.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM