viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 07.09.21 @ 20:30

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda danas je održao on-line sastanak sregionalnom direktoricom Ujedinjenih naroda (UN) za Europu i središnju Aziju Gwi Yeop Son i njenim suradnicima.

Tijekom sastanka naglašena je važnost osnivanja i daljeg nastavka rada Zajedničkog upravnog odbora UN-a  i BiH, gdje je ministar Bevanda bio supredsjedatelj i dao značajan doprinos u postizanju suglasnosti kod usvajanja Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja iz Agende u BiH, uključujući i napore na jačanju infrastrukture za financiranje ciljeva održivog razvoja u BiH, zajedno s agencijama UN-a u BiH..

OGLAS

Sugovornici su naglasili značaj usvajanja Okvira suradnje za održivi razvoj UN-a u BiH za razdoblje 2021.-2025. godine i potrebi imenovanja novog Zajedničkog upravnog odbora te se osvrnuli na nove uvjete rada zbog pandemije virusa Covid 19.

OGLAS

Ministar Bevanda objasnio je na koji način je Vijeće ministara odobrilo pomoć u brobi protiv Covida 19  iz prošlogodišnjeg proračuna koja je usmjerena za kliničke centre i druge institucije u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

OGLAS

Direktorica Son bila je zaintersirana za financijsku situaciju na razini BiH kako bi se adekvatno  moglo odgovoriti na posljedice pandemije Covid-19 te je ministar Bevanda naglasio kako Proračun institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2021. godinu nije usvojen.

„Proračun za ovu godinu dobio je podršku u prvom čitanju na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali od srpnja nije bilo sjednica. Također, imamo situaciju da odluka o prvremenom financiranju istječe s posljednjim danom ovog mjeseca. Očekujem da ćemo prevazići političke probleme i nastaviti normalan rad u institucijama“, naglasio je ministar Bevanda.

Sugovornici su se složili da je nužno nastaviti rad na provođenju socioekonomskih reformi jer su one ključne za život stanovnika BiH u čemu su programi UN-a nezaobilazan faktor napretka.

Sastanku je nazočila i rezidentna koordinatorica UN-a za BiH Ingrid  Macdonald sa suradnicima. 

Oglasi
LM