viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
Zakon na snazi od svibnja
Vrijeme objave: 08.09.24 @ 08:01
OGLAS

Poštujući odredbe Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda te u cilju upućivanja na zdrave životne navike, sve veći broj ugostiteljskih objekata u FBiH odlučuje se za zabranu konzumiranja cigareta i ostalih duhanskih proizvoda.

OGLAS

Prema karti koja je objavljena na Facebook stranici “Zdravlje je zakon”, a na kojoj se mogu pronaći sve informacije vezane uz propise koji u ovom bh. entitetu definiraju prodaju i upotrebu duhanskih proizvoda, najviše ugostiteljskih objekata u kojima je već nastupila zabrana pušenja nalazi se u Sarajevskoj županiji, i to njih 38.

Slijede Tuzlanska i Zeničko-dobojska županija s po sedam ugostiteljskih objekata, Hercegovačko-neretvanska županija s pet te Srednjobosanska i Unsko-sanska s po dva objekta. Jednim klikom na objavljenu kartu svi zainteresirani mogu vidjeti u kojem objektu mogu uživati u jelu i piću bez duhanskog dima. S druge strane, karta služi i pušačima kako bi selektirali u kojim im objektima nije dopuštena konzumacija cigareta. Ugostitelji u FBiH imaju rok do sredine prosinca kako bi prostore prilagodili uvjetima propisanim zakonom odnosno pravilnikom o uvjetima za posebne prostorije za pušenje koji je stupio na snagu 13. lipnja.

OGLAS

Pravilnikom se propisuju specifični uvjeti koje moraju ispunjavati prostori za pušenje u zdravstvenim ustanovama, zračnim lukama, ustanovama za služenje kazne i ugostiteljskim objektima. Pravilnik po poglavljima definira uvjete koje pravne osobe moraju ispuniti ako žele dopustiti korištenje duhanskih proizvoda u okviru svog poslovanja. Propisano je da u ugostiteljskim objektima u kojima se isključivo poslužuje piće, a koji kvadraturom uslužnog prostora ne prelaze 50 m2, vlasnik ili druga odgovorna osoba može cijeli uslužni prostor odrediti kao prostor za pušenje, pri čemu tu mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

OGLAS

S tim da taj prostor mora imati ventilacijski sustav koji omogućuje najmanje 10 izmjena zraka na sat te se dovod i odvod zraka zagađenog duhanskim dimom iz pušačkog prostora u otvoreni prostor mora osigurati sustavom za filtriranje.

OGLAS

Kad su u pitanju veći objekti, vlasnik ili druga odgovorna osoba ugostiteljskog objekta, prema klasifikaciji i kategorizaciji u skladu s propisima može osigurati poseban prostor za pušenje odvojen od nepušačke zone. Taj prostor za pušenje u ugostiteljskim objektima, među ostalim, mora ispunjavati uvjete: prostor mora biti uređen tako da iz njega nije moguć protok zraka zagađenog duhanskim dimom u drugi prostor; površina prostora ne smije biti manja od 10 m2; prostor ne smije zauzimati više od 20 posto ukupne površine uslužnog prostora; prostor ne smije biti namijenjen prelasku u druge prostore; prostor ne smije obuhvaćati šank; u prostoru se ne smije konzumirati hrana; prostor za pušenje mora biti opremljen ventilacijskim sustavom i sustavom za filtriranje koji je dio prostora za pušenje i koji je fizički odvojen od drugog ventilacijskog sustava zatvorenog javnog prostora u kojem je prostor za pušenje.

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda FBiH na snazi je još od kraja svibnja, s tim da je za one na koje se odnosi pravilnik o uvjetima za posebne prostorije za pušenje dan rok prilagodbe od šest mjeseci. Za sve ostale odredbe Zakona su na snazi i primjenjuju se.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM