viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 03.01.24 @ 08:30

Republička tržišna inspekcija prošle godine provela je 250 kontrola pružanja usluga smještaja po načelu “stan na dan”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 43 slučaja utvrđeno je da osobe nisu uredno registrirale djelatnost, zbog čega im je izrečena zabrana daljnjeg rada, kao i novčana kazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o pružanju usluga smještaja po načelu “stan na dan”, prostora za daljnji napredak u ovoj oblasti ima mnogo, ali ne možemo zanemariti činjenicu da su u proteklim godinama ostvareni značajni pomaci u suzbijanju neregistrirane djelatnosti, ističu u Inspektoratu RS-a.

Prema objavljenim podacima Agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge (APIF), u RS-u je registrirano oko 2400 objekata koji pružaju ovu vrstu usluge, što je značajan rezultat kada se uzme u obzir da je razvoj turizma u 2020., 2021. i do polovine 2022. zbog pandemije koronavirusa bio jako usporen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Inspektoratu navode i kako je uočeno da se nakon pojačanih inspekcijskih kontrola na terenu povećava i broj zahtjeva za registraciju onih koji žele pružati ovu uslugu, što u biti i jest cilj inspekcije, odnosno da se subjekti legaliziraju i djelatnost obavljaju u skladu sa zakonom.

– Budući da su uspostavljene zakonske pretpostavke za pružanje ovakvih vrsta usluga, prioritetni cilj inspekcije nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihova poslovanja u zakonske okvire – objašnjavaju u Inspektoratu. 

Oglasi
LM