viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.06.22 @ 11:41
OGLAS

U Sarajevu je u 10:30 počeo prosvjed zaposlenika u državnim institucijama. Njihov zahtjev se zasniva na zahtjevanju osnovice uposlenika državnih institucija na onu iz 2009. godine koja je iznosila 535 KM.

Ispred Parlamentarne skuštine Bosne i Hercegovine, odnosno Trga Bosne i Hercegovine okupilo se na desetine prosvjednika.

OGLAS

Predsjednik Samostalnog sindikata službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine Salih Karčić je napomenuo da šesti put organiziraju prosvjede te je obrazložio koji su njihovi zahtjevi.

OGLAS

,,Jedina smo država u Europi u kojoj vlada nema potpisan kolektivni ugovor sa državnim službenicama. Ubrzati potpisivanje kolektivnog ugovora, jer time postajemo partneri i dobivamo pravnu zaštitu. Ovako mi ne postojimo, mi smo udruženje građana koje nitko ništa ne pita”, piše Klix.

OGLAS

Objasnio je i zašto traže višu osnovicu, tj. višu plaću. ,,Tražimo usvajanje proračuna. Tražimo da se osnovica i koeficijenti usklade sa troškovima života. Potrošačka korpa za četveročalnu obitelj je 2.400 KM, a dvije trećine zaposlenih u državnim institucijama ne može da preživi sa ovim primanjima. Osnovna plaća radnici je 475 KM. Možete zamisliti šta ona može uraditi sa tom plaćom”, istaknuo je Karčić. Državnoj vlasti je poručio da nad radnicima državnih institucija, kako je rekao, zadnjih 13 godina provodi klasični teror. ,,Mi 13 godina nemamo povećanje osnovice”, dodaje. Prema njegovim riječima, sindikalisti su se pismeno obraćali i veleposlanstvima stranih država, ali da nikad nitko nije odgovorio. Konstatirao je da je na djelu urušavanje državnih institucija, da je riječ o, kako je izjavio, projektu. Podsjetio je da su oni samo radnici te da nemaju status poput parlamentaraca i ministara, za koje je naveo da su plaćeni i do 9.000 KM.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM