viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 11.08.23 @ 09:30

Kretanje oklopnih vozila koja pripadaju različitim državama je rutinska aktivnost i obavlja se redovno bilo radi administrativnih razloga ili održavanja, rečeno je Feni u EUFOR-u nakon što su mediji prenijeli vijest da je primijećen konvoj Vojske Mađarske sa oklopnim transporterima na ulazu u Bosnu i Hercegovinu.

U EUFOR-u naglašavaju da je trenutni broj zemalja koje sudjeluju u misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini 22 te da EUFOR ostaje posvećen pružanju potpore lokalnim vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini.

OGLAS

Ranije je austrijski list Der Standard objavio da Austrija prvi put nakon 15 godina zapovjedno vodstvo nad misijom EUFOR-a u Bosni i Hercegovini prepušta naredne godine Mađarskoj, novi general-bojnik trebao bi biti Laszlo Sticz koji će naslijediti general-bojnika Helmuta Habermayera.

OGLAS

Prema navodima Der Standarda, Mađarska je dobila ugovor za zapovijed EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, jer se obvezala da će osigurati četiri do pet helikoptera za EUFOR za najmanje tri godine počevši od siječnja 2024. godine.

OGLAS

Austrija od 2009. godine ima zapovjesdnu odgovornost nad misijom EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, a 11 general-bojnika bilo je iz te države.

Prije toga, zapovjednu odgovornost imale su Velika Britanija, Italija, Španjolska i Njemačka.

Oglasi
LM