viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 09.02.24 @ 14:53

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović boravio je danas u Žepču gdje komentirao dogovore s koalicijskim partnerima, ali i da ne odustaje od formiranja novog poduzeća za južnu plinsku interkonekciju.

Čović je kazao da su jučer imali izuzetno kvalitetan sastanak i preuzeli obavezu da do kraja sljedećeg tjedna usuglase tri zakona i tko će to uraditi. “Krenut ću odmah od Izbornog zakona, Zakona o sudovima i Zakona o sukobu interesa. Zakon o sprječavanju pranja novca je jučer dogovoren i sa njim ništa više ne radimo. Time bismo ispunili sve obaveze koje se tiču pozitivne ocijene”, kazao je Čović.

OGLAS

“Što se tiče Izbornog zakona, mi tu idemo ne sa političkim nego pravnim izmjenama i korekcijama u tri oblasti. Vrlo kratke izmjene oko Predsjedništva jedan članak, vrlo kratke izmjene oko SIP-a i detaljne izmjene oko tehničkih problema. Što se tiče Predsjedništva, jedna mala izmjena koja mijenja i stavlja jedan dodatak oko izbora člana Predsjedništva. Kod bošnjačkog i srpskog se ništa ne mijenja, kod hrvatskog se uvodi mali intsturment odvraćanja. Samo će biti mali dodatak da onaj tko pobjedi na federalnoj razini mora pobjediti na području pet županija koje su tamo definirane. Za one koji su do sada bošnjačkim glasovima birali dva člana Predsjedništva nemaju više to koristi raditi, drugim riječima jasno je kako će se birati hrvatski član. Jedan mali dodatak, nikakva politička izmjena. Sve kolege su izrekom kazale nema smisla da bošnjački narod bira hrvatskog člana Predsjedništva, pa evo dati ćemo zadovoljstvo tim elementom malog odvraćanja, ništa više od toga”, kazao je Čović.

OGLAS

Rekao je da je dio što se tiče Središnjeg izbornog povjerenstva već raspravljen i da ono što je realno teško usuglasiti su tehničke izmjene jer imaju veliki broj članova. Čović je otkrio i da će Darjana Filipović sudjelovati u razgovorima ispred HDZ-a i da će sljedećeg tjedna pokušati usuglasiti stvari koje bi onda išle u propisanu proceduru.

OGLAS

“Mi smo se složili da idemo na izmjene Ustava, naše izaslanstvo je išlo na pregovore, ali bili smo svjesni da je to nemoguće. Naravno, bez izmjena Ustava nemoguće je realizirati presude Suda u Strasbourgu, mi smo za realizaciju svih presuda ovog suda”, navodi Čović. Ponovio je da se radi o maloj izmjeni odvraćanja i da je Federacija i dalje jedna izborna jedinica i da se ne mijenja ništa teritorijalno, ma šta govorio netko o tome.

“HDZ je to raspravio u svojim tijelima, HNS na svojim tijelima. Danas smo informirali kolege iz Republike Hrvatske, dali smo kolegama iz američkog veleposlanstv prijedlog zakona o južnoj plinskoj interkonekciji koji predviđa da se sukladno tom zakonu osnuje kompanija Južna plinska interkonekcija d.o.o. sa vlasništvom Vlade FBiH 100 posto i ja mislim da je tu rješenje. Moram sjesti i naći pravi put da bi izbjegli ovakva pitanja i stvaranje tenzija oko strateškog pitanja. Taj plinski energent je strateško pitanje jer bi osvježio Hercegovinu, ušao bi u Zapadnohercegovaču županiju iz RH, Hercegbosansku, ušao u Srednjobosansku, Hercegovačko-neretvansku županiju. Naravno da imamo strateški interes i odgovornost, ključni autoriteti koji pokrivaju ovu oblast su nam pomogli da dođemo do zakona i inzistiramo na nekim elementima. Ovdje se radi o stotinama i stotinama milijuna eura, radi se o strateškom projektu koji će se realizirati u narednih deset godina”, kazao je Čović.

Oglasi
LM