OGLAS
Vrijeme objave: 11.05.23 @ 07:50
OGLAS

Rasprava među državama članicama u radnim skupinama Vijeća EU ide u očekivanom smjeru određivanja termina održavanja sljedećih izbora za Europski parlament: između 6. i 9. lipnja 2024. godine.

OGLAS

Odstupanje od tih datuma, i pomicanje na 10-ak dana prije ili kasnije, zagovara jedna ili par država članica, ali zasad izgleda da će se konsenzus postići oko termina 6.-9. lipnja, što bi značilo da u Hrvatskoj i drugim državama u kojima se izbori održavaju nedjeljom (u nekima se održavaju drugim danima, pa je zato ostavljen raspon od četiri dana) birači izlaze na birališta 9. lipnja sljedeće godine.

Europska izborna regulativa, naime, propisuje da se izbori za Europski parlament događaju svakih pet godina u terminu koji manje-više odgovara terminu prvih europskih izbora, održanih 1979. od 7. do 10. lipnja. Od tog pravila se može i odstupiti, pa pomaknuti europske izbore na svibanj ili kasnije na lipanj, ali za to bi trebao opravdan razlog oko kojeg bi se složile sve države članice. Njihovi predstavnici u Vijeću EU ovog i sljedećeg tjedna raspravljaju o tome i odluka ide u smjeru očekivanog termina, što znači 6.-9. lipnja sljedeće godine.

OGLAS

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM