viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 19.08.23 @ 07:43

Inflacija u eurozoni blago je popustila u srpnju, kliznuvši na 5,3 posto, a usporila je i u Hrvatskoj, premda je i dalje znatno iznad europskog prosjeka, pokazale su u petak najnovije procjene Eurostata.

U srpnju je godišnja stopa inflacije u eurozoni mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila 5,3 posto, izvijestio je europski statistički ured, što je u skladu s prvom procjenom objavljenom 31. srpnja.

OGLAS

U lipnju je iznosila 5,5 posto, kao što je i pokazivalo izvješće krajem prošlog mjeseca.

OGLAS

Na mjesečnoj razini cijene su u 20-članom gospodarstvu u srpnju kliznule za 0,1 posto, u skladu s prvom procjenom.

OGLAS

Cijene energije bile su u srpnju niže za 6,1 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon 5,6-postotnog pada u lipnju, pokazuje izvješće, u skladu s procjenom od 31. srpnja.

Svježa hrana poskupjela je na godišnjoj razini za 9,2 posto, neznatno snažnije nego u lipnju, a blago je ubrzao i rast cijena usluga, na 5,6 posto, s lipanjskih 5,4 posto, kao što je pokazivala prva procjena.

Kada se isključe cijene hrane i energije, inflacija u eurozoni iznosila je u srpnju 6,6 posto i bila je niža za 0,2 postotna boda nego u lipnju, u skladu s procjenom krajem srpnja.

U EU u cjelini cijene su porasle za 6,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, nakon što su u lipnju bile više za 6,4 posto. Na mjesečnoj se razini nisu mijenjale, pokazuje izvješće.  

Hrvatska uz Bugarsku

Najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini u srpnju je bilježila Mađarska, od 17,5 posto, pokazuju najnovije procjene.

Slijede Slovačka i Poljska, s godišnjom stopom inflacije od 10,3 posto.

U skupini s dvoznamenskastim stopama još je samo Češka, gdje je inflacija iznosila 10,2 posto.

Najvišu jednoznamenkastu stopu inflacije bilježila je Rumunjska, od 8,9 posto.

Slijedi Hrvatska sa stopom inflacije mjerenom HICP-om od osam posto u srpnju u odnosu na isti mjesec lani. Prva procjena objavljena 31. srpnja pokazivala je stopu od 8,1 posto.

U lipnju je inflacija iznosila 8,3 posto, kao i u mjesecu ranije, pokazuju tablice Eurostata.

U usporedbi s lipnjem ove godine cijene mjerene HICP-om bile su više za 1,1 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u srpnju stopa inflacije u Hrvatskoj iznosila 7,3 posto u odnosu na srpanj 2022. godine, dok je u odnosu na lipanj 2023. bila viša za 0,2 posto.

Prema prvoj procjeni DZS-a, objavljenoj 31. srpnja, stopa inflacije iznosila je 7,4 posto u odnosu na srpanj 2022. godine, dok je u odnosu na lipanj ove godine iznosila 0,3 posto.

Najbliža Hrvatskoj u srpnju je bila Bugarska, sa stopom inflacije od 7,8 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Najblaži rast cijena u EU prema HICP-u bilježila je u srpnju Belgija, od 1,7 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj. Slijede Luksemburg i Španjolska, s rastom cijena od dva odnosno 2,1 posto.

Oglasi
LM