viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
JAČANJE SURADNJE I PRIJATELJSKIH ODNOSA
Vrijeme objave: 30.01.24 @ 10:01
OGLAS

Izaslanstvo Vlade Srednjobosanske županije predvođeno premijerom Tahirom Lendom u periodu od 22. do 26. siječnja 2024. godine boravilo je u službenoj posjeti Republici Turskoj.

Tijekom boravka izaslanstvo je posjetilo općine Sancaktepe i Umraniye, nazočilo svečanosti otvaranja sajma Istanbul Furniture Fair 2024, posjetilo Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Bursi i održalo sastanak sa Udruženjem poslodavaca Balkanturksiad u Bursi.

OGLAS

Izaslanstvo Vlade Županije Središnja Bosna činili su ministar gospodarstva Sedžad Milanović, ministrica financija Mirjana Plavčić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Advan Akeljić, ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Bojan Domić, ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić i tajnik Ministarstva gospodarstva Aldin Ljubunčić.

OGLAS

Aktivnosti Vlade dio su šireg napora za jačanje međunarodnih odnosa, ekonomske suradnje i kulturno-povijesnih veza između partnera u Srednjobosanskoj županiji i Republici Turskoj.

OGLAS

Značajan dio posjete obilježili su prijemi kod načelnika općine Umraniye Ismeta Yildirima i pomoćnika načelnika općine Sancaktepe Ümita Şahina, gdje se razgovaralo o uređenju, načinu funkcioniranja, nadležnostima i suradnji općina. Kroz razgovor su istaknuti kvalitetni odnosi koje općina Gornji Vakuf-Uskoplje i općina Fojnica njeguju sa prijateljskim općinama u Republici Turskoj, posebno sa istanbulskim općinama Sancaktepe i Umraniye. Premijer Lendo zahvalio se načelnicima općine iz Republike Turske na pomoći u realizaciji projekata u općinama Gornji Vakuf-Uskoplje i Fojnica, na osnovu kojih su te sredine doživjele ekspanziju i rast, te izrasle u moderne općine uređene po europskim standardima koja istovremeno brinu o svom kulturno-povijesnom naslijeđu i baštini.

Istanbulski sajam namještaja održan je u dva odvojena izložbena centra Tüyap Kongresnom centru i Istanbul Expo Centru, a gospodarstvenici su izlaglali u 25 dvorana. Renomirani sajam na kojem je sudjelovanje uzelo preko deset tisuća izlagača iz više od 150 zemalja svijeta, idealna je prilika za umrežavanje gospodarskih subjekata. S obzirom na veličinu i internacionalni značaj sajma, delegacija Vlade iskoristila je priliku za održavanje sastanaka sa turskim kompanijama. Fokus je bio na drvoprerađivačkom sektoru na području Srednjobosanske županije, što ukazuje na interes za ulaganje i suradnju u ovoj industriji. Činjenica da su turske kompanije iskazale interes za ulaganje u drvoprerađivački sektor u Srednjobosanskoj županiji sugerira na pozitivnu perspektivu i otvara mogućnosti za buduću ekonomsku suradnju.

Boravak u Republici Turskoj bio je prilika za značajan prijam u Počasnom konzulatu Bosne i Hercegovine u gradu Bursa. Počasni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj, Muzaffer Çilek, koji istovremeno obavlja funkciju predsednika Upravnog odbora Centra za razvoj odnosa sa BiH (BIGMEV), srdačno je dočekao izaslanstvo. Ovaj prijam ima ključnu ulogu u informiranju poslovnih ljudi o mogućnostima investiranja i proširenju ekonomske suradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Turske. Počasni konzul Çilek, prema svojoj dvojnoj funkciji, predstavlja važnu vezu i ima aktivnu ulogu u razvoju i unaprjeđenju bilateralnih odnosa.

Uspostavljanje važnih poslovnih veza tokom sastanka sa Udruženjem poslodavaca Balkanturksiad u gradu Bursa predstavlja ključnu aktivnost tokom posjete. Izaslanstvo je prezentiralo gospodarske potencijale koji su obuhvatili informacije o industrijskim sektorima, investicijskim mogućnostima, infrastrukturnim projektima i drugim aspektima koji bi mogli biti od interesa za turske gospodarstvenike. Nakon prezentacije, razgovaralo se o konkretnim mogućnostima jačanja suradnje između gospodarskih subjekata Srednjobosanske županije i turskih partnera.

-Sastanci sa utjecajnim predstavnicima vlasti i uspješnim gospodarstvenicima iz Republike Turske odlična su prilika za jačanje prijateljskih odnosa kao i sagledavanje mogućnosti međusobne suradnje u svim sferama, a naročito dolaska potencijalnih investitora u Srednjobosansku županiju. Aktivnosti tokom posjete stvaraju povoljno okruženje za jačanje prijateljskih odnosa, a direktan kontakt na ovoj razini doprinosi stvaranju dugoročnih i održivih prijateljskih odnosa. Naglasak na dolasku potencijalnih investitora u Srednjobosansku županiju ukazuje na strateški pristup privlačenju stranih investicija, priopćeno je iz Vlade ŽSB.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM