viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.07.23 @ 07:27
OGLAS

Predstavnici Ovnak-CM grupacije kao i kompanije FIS izrazili su podršku inicijativama da se na nivou Federacije uvede neradna nedjelja, da se ukinu fiskalni računi u veleprodaji, uvede digitalizacija koja bi omogućila praćenje cijena putem aplikacije, poput već postojeće za praćenje cijena kada su u pitanju nafta i naftni derivati, zatim da se uredi oblast elektronskog poslovanja, kao i da se harmoniziraju propisi u oblasti trgovine u Federaciji, a potom koliko je to moguće i sa Republikom Srpskom.

OGLAS
slika 1

Predstavnici ovih kompanija prenijeli su ministru Hasičeviću s čim se suočavaju u svakodnevnom poslovanju i dali prijedloge kako bi se poslovanje moglo olakšati. Također, su izrazili spremnost da sudjeluju u predlaganju novih propisa koji bi pojasnili ili pojednostavili poslovanje.

Ministar trgovine FBiH Amir Hasičević ranije se sastao i sa predstavnicima kompanija Penny plus, Konzum-Mercator, Amko komerc, Klas, UTD Besta, Nameks, DM, Bingo, Ovnak-CM i FIS Vitez.

OGLAS

Ministar Hasičević prenio je sugovornicima da su prioriteti rada ovog ministarstva novi prijedlozi Zakona o unutrašnjoj trgovini, Zakona o kontroli cijena i Zakona o zaštiti potrošača. Predstavnici navedenih kompanija podržali su inicijative ministra da se ovim zakonima propiše najefikasnija praksa.

OGLAS
slika 3

Predstavnici trgovačkih lanaca i kompanija podržavaju inicijativu za uvođenje neradne nedjelje s obzirom na manjak radne snage i sve manju zainteresiranost radnika da rade u trgovinama. Ideja o neradnoj nedjelji, datira još od 2018. godine, no nije bilo političke volje da se inicijativa usvoji. U federalni parlament upućena je ponovo 2022. no ni tada nije dobila dovoljno podrške.

OGLAS

Do sada je ova inicijativa usvojena selektivno u Mostaru, Čapljini, Livnu, Sanskom Mostu, Kiseljaku, Goraždu, na osnovu općinskih ili županijskih propisa. Plan je da se federalnim zakonom izjednači praksa u Federaciji. Jedna od tema sastanaka bila je i povećanje plate radnicima. Poslodavci su za povećanje, ali ne i oporezivog dijela.

Također, je na sastancima bilo riječi i o ograničavanju marže na nekoliko osnovnih životnih namirnica zbog socijalno ugroženih kategorija i uglavnom su vlasnici trgovačkih lanaca izrazili spremnost da podrže uvođenje takve inicijative.

Ministar Hasičević nastoji da harmonizira pravila na području cijele Federacije, a potom i da ih, gdje je to moguće, uskladi i sa propisima i pravilima u RS.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM